ΗΠΑ: Ευνοϊκή απόφαση για την Google σε υπόθεση ψηφιακής βιβλιοθήκης

0

Ευνοϊκή απόφαση υπέρ της Google έλαβε αμερικανικό δικαστήριο στα πλαίσια εξέτασης της υπόθεσης της ψηφιακής βιβλιοθήκης της δημοφιλούς εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Συγγραφέων κατέθεσε ομαδική αγωγή εναντίον της Google, καταγγέλλοντας ότι η κατασκευή ψηφιακής βιβλιοθήκης με την ψηφιοποίηση τεράστιου όγκου βιβλίων και πνευματικών έργων εγείρει ζητήματα προσβολής πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ομαδική αγωγή εκ μέρους των συγγραφέων και δέχτηκε το επιχείρημα της Google ότι σε κάθε περίπτωση η εν λόγω Ένωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων συγγραφέων, τα έργα των οποίων θα συμπεριληφθούν στη διαδικτυακή της βιβλιοθήκη. Oι δικαστές φάνηκαν να διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στο εγχείρημα της Google, κάνοντας λόγο για μεγάλα οφέλη τόσο για τους συγγραφείς, όσο και για την κοινωνία, ως σύνολο.
Τέλος, ο δικηγόρος της Ένωσης Συγγραφέων δήλωσε ότι στόχος της αγωγής δεν ήταν να αποτρέψει την Google από την υλοποίηση των σχεδίων της, αλλά να υπάρξει βεβαιότητα ότι οι συγγραφείς θα προστατευθούν και θα αποζημιωθούν πλήρως.