ΗΠΑ: Εξαγγελίες των Δημοκρατικών για διενέργεια ελέγχων στη χρηματοδότριά τους, Google

0

Η Google αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική χρηματοδότρια εταιρεία της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου Barack Obama, γεγονός όμως που δε φαίνεται να θέτει φραγμούς στις εξαγγελίες για επικείμενους ελέγχους σχετικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εκ μέρους της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Jon Leibowitz είναι το πρόσωπο που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Obama, πρόκειται να αναλάβει τα ηνία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές. Ο Leibowitz λοιπόν ανακοίνωσε ότι ήδη μελετά τις κινήσεις που προβλέπονται νομικά προκειμένου να στραφεί κατά της Google.

Μάλιστα, επισήμανε ότι θα διεξαχθεί επίσημη έρευνα για τη λειτουργία της μηχανής αναζήτησης και για τις διαφημιστικές πρακτικές που ακολουθεί. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η Google παρεμβαίνει στα αποτελέσματα των αναζητήσεων των χρηστών προωθώντας δικές της ιστοσελίδες, όπως το Google Maps, το Google Plus ή το YouTube εις βάρος άλλων ανταγωνιστικών ιστοσελίδων.

Η εταιρεία έχει συχνά κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στο χώρο των μηχανών αναζήτησης, προκειμένου να προωθήσει τις δικές της υπηρεσίες, πλήττοντας έτσι τον ανταγωνισμό. Από την πλευρά της, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ουδέποτε εφάρμοσε μονοπωλιακές πρακτικές και ότι ακόμα και αν πράγματι μέσω των προβαλλόμενων αποτελεσμάτων προωθείται η ίδια, αυτό δε γίνεται με παράνομο τρόπο.