ΗΠΑ: H Microsoft υποχρεούται να παραδώσει στις αρχές emails των χρηστών της

0

Δικαστήριο των ΗΠΑ, έκρινε ότι, η Microsoft Corp. υποχρεούται να παραδώσει στις αρχές της χώρας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα στοιχεία των λογαριασμών των πελατών της, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στο κέντρο διαχείρισης δεδομένων, στο Δουβλίνο.

Ομοσπονδιακοί Εισαγγελείς ζητούσαν από τη Microsoft και άλλες αμερικανικές εταιρείες, να τους παραδώσουν δεδομένα πελατών και συνδρομητών που είναι αποθηκευμένα σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα, οι εταιρίες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του επίμαχου εντάλματος.

Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας στη Νέα Υόρκη, η Δικαστής, Λορέτα Πρέσκα, έκρινε ότι στο ένταλμα έρευνας που εγκρίθηκε από έναν Ομοσπονδιακό Δικαστή, προβλέπεται πως η εταιρεία οφείλει να παραδώσει όλα τα δεδομένα τα οποία έχει στον έλεγχό της, ανεξαρτήτως της χώρας αποθήκευσής τους.

Οι εταιρείες τεχνολογίας αντέδρασαν, δηλώνοντας ότι τα εντάλματα που εκδίδονται στις ΗΠΑ δεν μπορούν να εκτελεστούν στο εξωτερικό, βάσει του νόμου. Ωστόσο, οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αντέταξαν ότι το ένταλμα ζητούσε από την εταιρεία να παραδώσει έγγραφα και δεδομένα τα οποία τελούν υπό τον έλεγχό της, με τον ίδιο τρόπο που ζητείται από τις τράπεζες των ΗΠΑ να παραδίδουν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για συναλλαγές τα οποία τηρούνται σε τρίτες χώρες.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης της ιδιωτικότητας, ενώ εκτιμάται ότι είναι η πρώτη φορά κατά την οποία μια ιδιωτική επιχείρηση προσέφυγε εναντίον Ομοσπονδιακού εντάλματος, με αίτημα την παράδοση δεδομένων που βρίσκονται σε εξυπηρετητές του εξωτερικού.

Υπέρ της προσφυγής της Microsoft είχαν τοποθετηθεί με σύντομα υπομνήματά τους πολλές εταιρείες τεχνολογίας—ανάμεσά τους οι AT&T Inc, Apple Inc, Cisco Systems Inc και η Verizon Communications Inc.

 

 

Σχόλια