ΗΠΑ κατά της ηλεκτρονικής απειλής της Κίνας

0

Η «σοβαρότερη απειλή» κατά της αμερικανικής πρωτοπορίας στην τεχνολογία προέρχεται από την Κίνα, όπως προειδοποίησε το κογκρέσο, το οποίο ζήτησε, επίσης, τη λήψη μέτρων για την προστασία ευαίσθητων υπολογιστικών δικτύων από υποκλοπές και κυβερνοεπιθέσεις.

Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής Σινοαμερικανικής Ανασκόπησης Οικονομίας και Ασφάλειας έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για κυβερνοεπιθέσεις της Κίνας κατά της Ουάσινγκτον και αρκετών ακόμα δυτικών κυβερνήσεων.

Η επιτροπή ζητά μεταξύ άλλων από το Κογκρέσο να εξετάσει «στρατιωτικά προγράμματα και προγράμματα πληροφοριών και εσωτερικής ασφάλειας, τα οποία παρακολουθούν και προστατεύουν κρίσιμα αμερικανικά δίκτυα υπολογιστών και ευαίσθητες πληροφορίες, ιδιαίτερα όσα αναλαμβάνουν την προστασία δικτύων από βλάβες που προκαλούνται από κυβερνοεπιθέσεις».

«Οι κινεζικές δραστηριότητες κατασκοπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο εκτεταμένες ώστε αποτελούν τη σημαντικότερη απειλή για τις αμερικανικές τεχνολογίας» αναφέρεται στο κείμενο.

Η «επιθετική και μεγάλης κλίμακας εκστρατεία βιομηχανικής κατασκοπείας» επιτρέπει στις κινεζικές εταιρείες να αποκτούν τεχνογνωσία «χωρίς να απαιτείται η επένδυση χρόνου ή κεφαλαίων για τη διενέργεια ερευνών».

Παράλληλα, το Πεκίνο λογοκρίνει αυστηρά τη ροή πληροφοριών στο διαδίκτυο και τον Τύπο «για να χειραγωγεί τις αντιλήψεις του κινεζικού λαού, προωθώντας συχνά τον εθνικισμό και την ξενοφοβία».

Επικίνδυνη θεωρείται και η ταχύτατη ανάπτυξη της κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας, με ρυθμό που συχνά εκπλήσσει τους ειδικούς.

Απειλή για την αμερικανική τεχνολογία θεωρούνται επίσης οι εμπορικές πρακτικές που δεν σέβονται τον ανταγωνισμό, οι παράνομες επιδοτήσεις των κινεζικών εξαγωγών και η τεχνητά χαμηλή αξία του κινεζικού νομίσματος.

Σχόλια