spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΗΠΑ: Καταδίκη 20χρονου φοιτητή που πρόβαλε μέσω webcam ερωτική συνεύρεση ομοφυλόφιλου συμφοιτητή...

ΗΠΑ: Καταδίκη 20χρονου φοιτητή που πρόβαλε μέσω webcam ερωτική συνεύρεση ομοφυλόφιλου συμφοιτητή του

spot_img

Ένοχο και για τις δεκαπέντε κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του έκρινε δικαστήριο στο Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ νεαρό φοιτητή, ο οποίος μετάδωσε στο διαδίκτυο μέσω κάμερας υπολογιστή την ομοφυλοφυλική συνεύρεση του συγκατοίκου του στην πανεπιστημιακή εστία.

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα το Σεπτέμβριο του 2010 και εξαιτίας της αποκάλυψης ο εμφανιζόμενος στο βίντεο Tyler Clementi αυτοκτόνησε λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο Dharun Ravi δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για το θάνατο του συγκατοίκου του, όμως το δικαστήριο έκρινε ότι η βιντεοσκόπηση αποτελούσε εκδήλωση μισαλλοδοξίας λόγω της ομοφυλοφιλίας του Clementi. Επιπλέον, ο Ravi καταδικάσθηκε για παραπλάνηση του εισαγγελέα, καθώς προσπάθησε να διαγράψει παλαιότερα μηνύματα στο Twitter με τα οποία προέτρεπε φίλους του να δουν το live βίντεο.

Η υπόθεση ήταν αρκετά σπάνια, καθώς στην κρίση του δικαστηρίου τέθηκε ουσιαστικά η έκταση των λεγόμενων «εγκλημάτων μίσους», υπό το πρίσμα των τεχνολογικών εξελίξεων. Το δικαστήριο αναρωτήθηκε σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τον Ravi στο να μεταδώσει τις προσωπικές στιγμές του συγκατοίκου του μέσω κάμερας, αν δηλαδή ήταν απλή πλάκα ή προσπάθεια γελοιοποίησης του συγκατοίκου του ή στοχοποίηση αυτού εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας. Η δυσκολία της υπόθεσης φάνηκε και στις ώρες που πήρε στον δικαστή να εξηγήσει στο σώμα των ενόρκων τί είναι τα εγκλήματα μίσους και πώς αξιολογούμε αν κάποια μορφή συμπεριφοράς εμπίπτει σε αυτά.

Το γεγονός της αυτοκτονίας του Clementi αναμφίβολα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταδίκη του Ravi. Αν ο νεαρός φοιτητής δεν είχε αυτοκτονήσει, η υπόθεση θα είχε διαφορετική τροπή και λιγότερο σοβαρές συνέπειες. Ο φόβος που προκάλεσε, όμως, το περιστατικό διαπόμπευσης στον Clementi ήταν καθοριστικό στοιχείο για την απόφαση των ενόρκων. Οι ένορκοι έκριναν ότι ήταν βάσιμη η κατηγορία εκφοβισμού λόγω διακρίσεων, διότι το θύμα πίστευε βασίμως ότι είχε στοχοποιηθεί από τον συγκάτοικό του εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του.

Οι δικηγόροι του Ravi προσπάθησαν –χωρίς αποτέλεσμανα πείσουν τους ενόρκους τους, ότι ο πελάτης τους δεν ήταν ούτε προκατειλημμένος ούτε ομοφοβικός. Επιχειρηματολόγησαν ότι η πράξη του Ravi δεν ήταν έγκλημα μίσους, αλλά ότι ο εικοσάχρονος φοιτητής απλώς παρατήρησε μέσω της κάμερας μια κατάσταση που δεν του ήταν οικεία και αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο.

Η απόφαση ξεσήκωσε αντιδράσεις στην Αμερική, καθώς η κοινή γνώμη έχει διχαστεί σε αυτούς που είναι ακραιφνώς υπέρ της καταδίκης και σε αυτούς που είναι ακραιφνώς κατά. Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου, σχολιάζοντας ότι το νεαρό της ηλικίας δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τον εξευτελισμό ενός άλλου ατόμου. Από την άλλη, έμπειροι νομικοί τόνισαν ότι οι ένορκοι τιμώρησαν τον Ravi υπερβολικά αυστηρά, χωρίς να λάβουν υπόψη το νεαρό της ηλικίας του και καταστρέφοντας ουσιαστικά τη ζωή του στο ξεκίνημά της. Η ποινή δεν έχει απαγγελθεί ακόμη, αλλά ο κατηγορούμενος απειλείται με πέντε έως 10 χρόνια φυλάκιση.

spot_img

Lawjobs