ΗΠΑ: Κατηγορίες για αντιγραφή εμπορικής πατέντας αντιμετωπίζει η HTC

0

Ενάγουσα είναι η εταιρεία MobileMediaIdeas, που υπέβαλε 15σελιδη αγωγή με την οποία ενάγει την μητρική HTC Taiwan και την αμερικανική θυγατρική της, διότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν σε γνωστά κινητά τηλέφωνα όπως Google Nexus One Imagio, T-Mobile Shadow Hotspot παραβιάζει τη νομοθεσία περί πατενταρισμένων εφευρέσεων.

Σε πρώτη φάση, το δικαστήριο έκρινε την αγωγή παραδεκτή, διότι η ενάγουσα εταιρεία νομίμως έφερε στο προσκήνιο την υπόθεση της εσκεμμένης και άμεσης–κατά τα λεγόμενά της- παρανομίας. Η ονομαστική αναφορά των συγκεκριμένων προϊόντων όπου εντοπίζει η ενάγουσα αντιγραφή των δικών της προϊόντων συνεκτιμήθηκε μάλιστα από τον δικαστή, παρότι το στοιχείο αυτό δεν ήταν απαραίτητο για την κρίση του παραδεκτού.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η ενάγουσα στο κείμενο της αγωγής, είχε επανειλημμένα ειδοποιήσει την HTC μέσω επιστολών ότι η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα κινητά τηλέφωνα που κατασκεύαζε και μετέπειτα εμπορευόταν στην Αμερική, παραβίαζε τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της MMI. Η δε μη απόσυρση των εν λόγω smartphones από την κυκλοφορία σήμαινε και εξακολούθηση της παραβίασης.

Η HTC προσπάθησε να μεταφέρει την υπόθεση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο με ξεχωριστή πράξη. Η εταιρεία λίγες εβδομάδες μετά την άσκηση της αγωγής μετέφερε την έδρα της στην Ουάσινγκτον, γεγονός που αποδοκίμασε το δικαστήριο, λέγοντας πως αίτημα παραπομπής δεν γίνεται νομολογιακά δεκτό σε περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες ότι το νέο κατά τόπον δικαστήριο επιλέγεται για λόγους ευνοϊκότερης μεταχείρισης του αιτούντος. Παρ’ όλα αυτά, έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να υποβάλει εκ νέου αίτημα μεταφοράς μετά το τέλος της 60ήμερης προθεσμίας στην οποία θα γίνεται έρευνα της αρμοδιότητας.

 

Σχόλια