ΗΠΑ: Μόνο με ένταλμα ο έλεγχος των κινητών τηλεφώνων από την αστυνομία

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ομόφωνα ότι η αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε κινητά τηλέφωνα των ατόμων που συλλαμβάνονται χωρίς ένταλμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι έρευνες στα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να διεξάγονται μόνο με ένταλμα, καθώς οι συσκευές αυτές πλέον δεν εξυπηρετούν μόνο την επικοινωνία, αλλά περιέχουν και πολλές προσωπικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με το δικαστή John Roberts, το γεγονός ότι πλέον η τεχνολογία επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ‘’στο χέρι τους’’ προσωπικά τους δεδομένα, δε σημαίνει ότι αυτές οι πληροφορίες δεν αξίζουν πλέον την προστασία της πολιτείας. Οι αστυνομικές αρχές έχουν δικαίωμα μόνο να ερευνήσουν το αν η ίδια η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αλλά όχι το περιεχόμενό της.

Η απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου εκδόθηκε μετά την αγωγή που κατέθεσαν δύο άνδρες για παραβίαση της Τέταρτης Τροποποίησης τους Συνταγματικού δικαιώματος που απαγορεύει τις «παράλογες έρευνες».

Οι υποθέσεις είναι η Riley v. California και η United States v. Wurie, οι οποίες παρότι έχουν παρόμοιο περιεχόμενο, τελικά δεν συνεκδικάστηκαν.

 

Σχόλια