ΗΠΑ: Μποϋκοτάζ στην GoDaddy επειδή στηρίζει το νομοσχέδιο κατά της πειρατείας

0

Με αφορμή την δημόσια δήλωση της GoDaddy υπέρ του νομοσχεδίου, εταιρείες όπως η Wikipedia, απείλησαν να μποϋκοτάρουν την εταιρεία.Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το Κογκρέσο, παρ’ όλα αυτά έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, διότι προβλέπει τη δυνατότητα διακοπής λειτουργίας ιστοσελίδων που διακινούν πειρατικό υλικό, κατόπιν δικαστικής εντολής. Εταιρείες του τομέα, όπως οι Google, Facebook, Yahoo, eBay, εναντιώνονται στο νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι η ευρεία και ασαφής διατύπωση της διάταξης θα οδηγήσει στο συστηματικό κλείσιμο πολλών ιστοσελίδων, αλλάζοντας άρδην το διαδικτυακό τοπίο.

Η GoDaddy είχε υπογράψει επισήμως τη λίστα με τους φορείς που στηρίζουν το νομοσχέδιο και την προβληματική του, ωστόσο απέσυρε τη στήριξή της, μόλις αντιλήφθηκε το μποϋκοτάζ που έκαναν οι άλλες εταιρείες σε βάρος της, γι’ αυτό το λόγο. Η Wikipedia απείλησε να αποσύρει τα domain names της από την εταιρεία, πράγμα που έκαναν ήδη οι εταιρείες Cheezburger Network και Imgur. Αιτιολογώντας την αλλαγή στάσης, ο πρόεδρος της GoDaddy, Warren Adelman, δήλωσε: «Η καταπολέμηση της πειρατείας στο διαδίκτυο είναι εξαιρετικής σημασίας ζήτημα. Για αυτό και η GoDaddy ασχολήθηκε με την βελτίωση του νομοσχεδίου. Σαφώς μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω».

Ο Adelman διευκρίνισε ότι η εταιρεία είναι ουδέτερη απέναντι στο νομοσχέδιο, αλλά προτίθεται να το στηρίξει, εφόσον υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων του τεχνολογικού τομέα.Η GoDaddy είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατοχύρωσης domain names παγκοσμίως και επιβλέπει περίπου 50 εκατομμύρια domains. Το μποϊκοτάζ την έπληξε αρκετά, καθώς μέσα σε δύο μέρες 37.000 χρήστες μετέφεραν τα domain names τους σε άλλες εταιρείες καταχώρησης.