ΗΠΑ: Nέα δικαστική διαμάxη για την Microsoft

0

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνει η Microsoft Corp εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε σφάλμα σε σχέση με το πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer, το οποίο κατέληξε να κοστίσει στην εταιρεία 731 εκατομμύρια δολάρια, λόγω προστίμου από την ΕΕ.

Η αγωγή κατά της εταιρίας ασκήθηκε από την μέτοχο, Kim Barovič κατά διευθυντών και στελεχών της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή, Bill Gates και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Steve Ballmer, διότι απέτυχαν να διαχειριστούν το σφάλμα του Internet Explorer και διότι η έρευνα της αρμόδιας επιτροπής ήταν ανεπαρκής για τον εντοπισμό των αιτίων.

Το Μάρτιο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στη Microsoft πρόστιμο για την αθέτηση μιας νομικά δεσμευτικής υποχρέωσης της, η οποία εξασφάλιζε ότι οι καταναλωτές στην Ευρώπη θα έχουν δικαίωμα επιλογής σε σχέση με το ποιο πρόγραμμα περιήγησης που θα χρησιμοποιούν για την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο, αφού η εταιρία είχε ορίσει τον Internet Explorer ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης, αφήνοντας 15 εκατομμύρια χρήστες χωρίς αυτήν την επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήταν η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο σε μια εταιρεία για την αποτυχία της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Στην αγωγή της η Barovič αναφέρει ότι ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft να διερευνήσει πλήρως το πώς συνέβη αυτό το λάθος και να αναλάβει νομική δράση εναντίον οποιουδήποτε διευθυντή ή στελέχους δεν είχε ασκήσει σωστά τα καθήκοντά του, ωστόσο, η Microsoft απάντησε ότι δεν βρήκε καμία ένδειξη παράβασης καθήκοντος σε κανένα εν ενεργεία ή πρώην στέλεχος ή διευθυντή της εταιρίας.

Στη σχετική ανακοίνωση της Microsoft αναφερόταν:
“Η κα Barovič ζήτησε από το Συμβούλιο να εξετάσει το αίτημά της και να κινηθεί νομικά κατά του διοικητικού συμβουλίου αλλά και στελεχών της εταιρείας. Το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε λεπτομερώς το αίτημά της, αλλά δε βρήκε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την άσκηση αγωγής από μέρους της”.

 

Σχόλια