ΗΠΑ: Νέα στοιχεία για τα απόρρητα προγράμματα της NSA

0

Το φως της δημοσιότητας είδαν νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των απόρρητων προγραμμάτων παρακολούθησης (PRISM), της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια σειρά διαφανειών (slides), οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην Washington Post και φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι η NSA και το FBI έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) και αποθηκευμένου περιεχομένου. Επίσης, τα νέα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών (Google, Yahoo, Apple, Microsoft) σχετικά με το βαθμό συνεργασίας τους με τις αμερικάνικες αρχές.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, στα πλαίσια του προγράμματος PRISM χρησιμοποιείται κυβερνητικός εξοπλισμός από τις ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να γίνεται αυτόματα ανάκτηση και διασταύρωση στοιχείων, τα οποία διαβιβάζονται χωρίς περαιτέρω επεξεργασία στην NSA. “Ανάλογα με τον πάροχο, το πρόγραμμα επιτρέπει στα στελέχη της NSA να λαμβάνουν απευθείας ειδοποιήσεις όταν ένας στόχος συνδέεται στο διαδίκτυο ή επιτρέπει την παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, συνομιλιών κειμένου και φωνής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της Washington Post.

Τέλος, οι δημοσιευμένες πληροφορίες παρέχουν στοιχεία σχετικά με το πότε εντάχθηκε στο πρόγραμμα η κάθε εταιρεία. Ειδικότερα, η πρώτη που φαίνεται να ξεκίνησε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές το Σεπτέμβριο του 2007 είναι η Microsoft, ακολουθούμενη από τη Yahoo έξι μήνες αργότερα και την Google στις αρχές του 2009. Τελευταία φαίνεται να εντάχθηκε στο πρόγραμμα η Apple, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Υπενθυμίζεται, ότι σχεδόν όλες οι εμπλεκόμενες τεχνολογικές εταιρείες έχουν αρνηθεί τα περί παροχής απεριόριστης πρόσβασης στα κεντρικά τους συστήματα και αρχεία, ενώ έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές άδεια, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν τα πλήρη στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και τη φύση των αιτημάτων που έχουν δεχτεί από την NSA.