ΗΠΑ: Νέα συμφωνία μεταξύ Σωματείου Συγγραφέων και Google

0

Το αμερικανικό Σωματείο Συγγραφέων (Authors Guild) και η Google κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή στη σύναψη νέας συμφωνίας για τη δημιουργία μιας μεγάλης διαδικτυακής βιβλιοθήκης, ελπίζοντας να αντιμετωπίσουν έτσι τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων μόλις έγινε γνωστό το εγχείρημα εντός και εκτός ΗΠΑ.
Οι δύο πλευρές προχώρησαν στην απάλειψη και τη διόρθωση σημείων που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις. Για παράδειγμα, δεσμεύθηκαν τα χρήματα από τα δικαιώματα των ορφανών έργων να καταλήγουν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, ενώ τα ποσά που θα μένουν στα αζήτητα θα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Κάναμε πολλές συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και νομίζουμε πως έχουμε καλύψει τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Bertelsmann Digital Media, Ρίτσαρντ Σάρνοφ.
Η συμφωνία έρχεται να βάλει τέλος στην αντιδικία μεταξύ Google, από τη μία, και συγγραφέων και εκδοτών, από την άλλη, η οποία αφορούσε στη σάρωση (σκανάρισμα) βιβλιοθηκών γεμάτων βιβλία το 2005.

Σχόλια