ΗΠΑ: νέοι νόμοι για ευρύτερη προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο

0

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission- FTC) των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχέδια για συμπλήρωση της υφιστάμενης  νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικότητας των ανηλίκων στο Διαδίκτυο (Children’s Online Privacy Protection Act), ώστε να καλύπτει και τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, θα απαιτείται πλέον γονική άδεια για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους ανηλίκους, και αυξημένα εχέγγυα από τους διαχειριστές για την επαρκή προστασία των δεδομένων. Θα προστεθεί και διευκρινιστική διάταξη ώστε να περιληφθούν στον ορισμό των προσωπικών δεδομένων πληροφορίες γεωγραφικού εντοπισμού και πληροφορίες που συλλέγουν τα λεγόμενα  “cookies”για διαφημιστικούς σκοπούς.

Το σκεπτικό πίσω από τις αλλαγές είναι η ανάγκη αυξημένης προστασίας μιας ευάλωτης, λόγω ηλικίας, μερίδας καταναλωτών απέναντι στους κινδύνους που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως τα παιδιά συχνά έχουν επιφανειακή κρίση και ελλιπείς εμπειρίες ώστε δεν μπορούν να προνοούν και να αυτοπροστατεύονται, παράλληλα όμως έχουν μεγάλο βαθμό εξοικείωσης και πραγματικής χρήσης του διαδικτύου. Στη συνέχεια κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως βιομηχανίες, οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών κλπ, σε υποβολή προτάσεων που θα συγκαθορίσουν το περιεχόμενο των διατάξεων που θα προσαρτηθούν στο υπάρχον νομοθέτημα COOPA.

Το ζήτημα της εκχώρησης προσωπικών δεδομένων από ανηλίκους είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς οι νεαροί χρήστες δεν αναλογίζονται τις συνέπειες της ανεπιφύλακτης αποδοχής όρων χρήσης –που συχνά περιλαμβάνουν και συλλογή προσωπικών πληροφοριών- όταν θέλουν να μοιραστούν φωτογραφίες με φίλους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή να κατεβάσουν διάφορες εφαρμογές σε κινητά.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Common Sense Media χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι οι ανήλικοι χρήστες του Facebook υπερβαίνουν τα 7.5 εκατομμύρια.

Οι ρυθμίσεις που θα μελετήσει η Επιτροπή θα αφορούν τους ανηλίκους κάτω των 13 ετών και όχι τους εφήβους 13 έως 17. Η ακαδημαϊκός Κάθριν Μοντγκόμερι που έπαιξε βασικό ρόλο στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του COOPA το 1998, επεσήμανε ότι η ιδιάζουσα φύση της εφηβείας καθιστά ακατάλληλη την νομοθετική εξομοίωση με τα παιδιά κάτω των 13, και κάλεσε την FTC να δημιουργήσει ξεχωριστό νομοθετικό πλαίσιο με ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τους εφήβους.

Η πρόσκληση για την υποβολή ιδεών και προτάσεων στην Επιτροπή ισχύει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Σχόλια