ΗΠΑ: Νόμιμο το ένταλμα για την πρόσβαση στα e-mails υπόπτων

0

Δικαστής στη Νέα Υόρκη υπερασπίστηκε το δικαίωμα που έχει δοθεί στις αστυνομικές αρχές από την κυβέρνηση για πρόσβαση στο περιεχόμενο του λογαριασμού email υπόπτων, με αφορμή έρευνα που αφορούσε το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος.

Η γνωμοδότηση, η οποία πιθανότατα θα τροφοδοτήσει αντιδράσεις σχετικά με το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις δικαστών σε διάφορα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων στις Πολιτείες Κολούμπια και Κάνσας.

Δικαστής στην Κολούμπια, είχε αρνηθεί τη γνωστοποίηση του περιεχομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επειδή αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση και σε περιεχόμενο που δεν είχε καμία σχέση με την υπό έρευνα υπόθεση.

Αντίστοιχα, δικαστήριο στο Κάνσας επέκρινε ένα ένταλμα τέτοιου είδους, καθώς όπως έκρινε, απέτυχε να περιορίσει τις πληροφορίες που παραδίδονταν στην κυβέρνηση, σε σχέση με το υπό έρευνα έγκλημα.

Αντιθέτως, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, γνωμοδότησε υπέρ εντάλματος που επέτρεπε στις αστυνομικές αρχές τη λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και άλλων πληροφοριών από ένα λογαριασμό Gmail, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκευμένων επαφών και των πρόχειρων μηνυμάτων, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.