ΗΠΑ: Νομοθετική πρόταση για αυξημένη συνεργασία των διαδικτυακών εταιρειών με το FBI

0

Ειδικό κυβερνητικό κλιμάκιο στις ΗΠΑ, προετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό ν’ ασκήσει πιέσεις σε εταιρίες διαδικτύου όπως η Google και το Facebook, προκειμένου αφενός να συμμορφώνονται με τις δικαστικές αποφάσεις και αφετέρου να παρέχουν άμεσα πρόσβαση – στις αρμοδιες κυβερνητικές υπηρεσίες – σε στοιχεία εγκληματιών.

Με αφορμή τις ανησυχίες που εξέφρασαν στελέχη του FBI περί αδυναμίας παρακολούθησης της διαδικτυακής επικοινωνίας τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών, με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση επιχειρείται η ποινικοποίηση της “ανυπακοής” των εταιρειών τεχνολογίας στις σχετικές δικαστικές “εντολές” με παράλληλη επιβολή χρηματικού προστίμου δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες αρνούνταν συστηματικά να παράσχουν βοήθεια στις έρευνες του FBI.

Ο Andrew Weissmann, στέλεχος του FBI, με δηλώσεις του, τόνισε τη σημασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας και την καθοριστική συμβολή των προβλεπόμενων ρυθμίσεων στο έργο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες για τις νέες ρυθμίσεις και για τη διαδικτυακή ασφάλεια των χρηστών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Obama δεν έχει αποδεχθεί ακόμη τη σχετική πρόταση νόμου, ενώ δεν υπάρχει και επίσημη ανακοίνωση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σχόλια