ΗΠΑ: Νόμος κατά της διαδικτυακής συνεργασίας με την Κίνα

0

Επιτροπή του κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών τάχθηκε υπέρ νομοθεσίας που αποτρέπει τη συνεργασία παρόχων υπηρεσιών ίντερνετ με τις κινεζικές αρχές.
Οι νόμοι, οι οποίοι εμποδίζουν σε εταιρείες όπως τη Yahoo να παραδίδει προσωπικά δεδομένα χρηστών στην κυβέρνηση της Κίνας αλλά και σε άλλα παρόμοια καθεστώτα, υποστηρίχτηκαν από την επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.
Βάσει της νομοθεσίας, οι εταιρείες καλούνται επίσης να αποκαλύψουν ορισμούς και φράσεις που πέρασαν από διαδικασία φιλτραρίσματος σε ορισμένες χώρες.
Το νομοσχέδιο πρέπει πλέον να επικυρωθεί από την Επιτροπή για θέματα Εμπορίου και Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η πρόταση νόμου έγινε από τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κρις Σμιθ, μετά τους ισχυρισμούς ότι η Yahoo έδωσε πληροφορίες στην κινεζική ηγεσία, οι οποίες συνέβαλαν στον εντοπισμό και τη φυλάκιση δύο Κινέζων αντιφρονούντων.
«Οι δικτατορίες χρειάζονται δύο στηρίγματα για να επιβιώσουν – την προπαγάνδα και την μυστική αστυνομία. Το διαδίκτυο, εάν διαστρεβλωθεί η χρήση του, παρέχει και τα δύο στηρίγματα», δήλωσε ο Αμερικανός βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Κίνας έχει επίσης υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για τη χρήση του διαδικτύου, όπως ότι μπορεί να μπλοκάρει ιστοσελίδες με περιεχόμενο, το οποίο θεωρεί ανατρεπτικό.
Η Yahoo ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο είναι ενδεικτικό «των περίπλοκων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ή σε χώρες με παρεμφερές καθεστώς».
Εκτός από τη Yahoo, η εταιρεία Google έχει κατηγορηθεί για μπλοκάρισμα ευαίσθητων όρων από την κινεζική έκδοση της ιστοσελίδας της.
Η Microsoft έχει κατηγορηθεί ότι έκλεισε ιντερνετικό ημερολόγιο (blog) ενός επικριτή της κινεζικής ηγεσίας, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια