ΗΠΑ: Νομοσχέδιο παρέχει δικαστική ασυλία στις υποκλοπές

0

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε νομοσχέδιο που αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις το οποίο παρέχει δικαστική ασυλία στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο έλαβε 293 ψήφους υπέρ και μόνο 129 κατά και θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι θα εγκριθεί και από τη Γερουσία.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν θα διώκονται εφόσον αποδείξουν στο δικαστή ότι είχαν λάβει γραπτές διαβεβαιώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τη νομιμότητα των υποκλοπών στο πλαίσιο των ερευνών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν οι εταιρείες που παρείχαν υπηρεσία στο έθνος, αλλά ορισμένοι Δημοκρατικοί παρατήρησαν δηκτικά ότι οι εταιρείες διέκοψαν την παρακολούθηση όταν η κυβέρνηση καθυστερούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς. Υπέρ του νόμου είχε εκφραστεί πριν μάλιστα τη διαδικασία της ψήφισης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Από τον Δεκέμβριο του 2005, οπότε και είχε αποκαλυφθεί η δραστηριότητα των τηλεφωνικών εταιρειών, διαρκούσε η αντιπαράθεση σχετικά με την έγκριση που παρείχαν οι αμερικανικές αρχές για την παρακολούθηση χωρίς δικαστική εντολή και μόνο με την προεδρική εντολή χιλιάδων συνδιαλέξεων.

Περισσότερες από 40 μηνύσεις είχαν κατατεθεί κατά των τηλεπικοινωνιών εταιρειών από πολίτες και ομάδες που θεωρούν ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε παράνομα τα τηλεφωνήματα και τα e-mail τους.

Η Κάρολιν Φρέντρικσον, διευθύντρια της οργάνωσης προάσπισης των ατομικών ελευθεριών ACLU, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είναι Χριστούγεννα στο Λευκό Οίκο».

Η ACLU καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο είναι ένα «δώρο στους μεγάλους δωρητές των προεκλογικών εκστρατειών» και, σύμφωνα με την Φρέντρικσον, «επιτρέπει τη μαζική παρακολούθηση των Αμερικανών».

Σχόλια