ΗΠΑ: Ν/σ για άρση της απαγόρευσης «ξεκλειδώματος» κινητών τηλεφώνων

0

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης του Λευκού Οίκου ενέκρινε σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου θα επιτρέπεται στους καταναλωτές να «ξεκλειδώνουν» τα κινητά τους τηλέφωνα, χωρίς να χρειάζεται η λήψη άδειας από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Στην ουσία πρόκειται για την επαναφορά μιας παλιάς εξαίρεσης από τη νομοθεσία για την ψηφιακή πνευματική ιδιοκτησία (Digital Millennium Copyright Act), βάσει της οποίας επιτρέπεται στους χρήστες να «ξεκλειδώνουν» το λογισμικό των τηλεφωνικών συσκευών, προκειμένου να γίνεται ελεύθερη χρήση των διαφορετικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, χωρίς περιορισμούς από τους παρόχους.
Σύμφωνα με τον εισηγητή του νομοσχεδίου Bob Goodlatte, ουσιαστικά πρόκειται για την ικανοποίηση πάγιου αιτήματος των αμερικανών πολιτών και καταναλωτών. Όταν τέθηκε σε ισχύ η σχετική απαγόρευση τον Ιανουάριο, συνάντησε, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις. Μέσω διαδικτυακής εκστρατείας συγκεντρώθηκαν 114.322 υπογραφές υπέρ της άρσης της απαγόρευσης, ενώ η κυβέρνηση Obama δεσμεύτηκε ότι θα λάβει επανορθωτικά μέτρα.
 

Σχόλια