ΗΠΑ: Όχι σε οδηγούς που μιλούν στο τηλέφωνο, λέει η NTBS

0

Το Συμβούλιο απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των Πολιτειών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να περιοριστεί μία σημαντική αιτία αυτοκινητικών ατυχημάτων.Το NTBS είναι ομοσπονδιακή Ανεξάρτητη Αρχή, επιφορτισμένη με την επίβλεψη και προώθηση της οδικής ασφάλειας και την έρευνα των ατυχημάτων/δυστυχημάτων στους δρόμους.

Στη δημόσια ομιλία που έδωσε σχετικά η Πρόεδρος της Αρχής Deborah Hersman δήλωσε: «Κάθε χρόνο διατίθενται στην αγορά νέα, πιο εξελιγμένα μοντέλα κινητών τηλεφώνων. Οι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν το Facebook ή το Twitter, σαν να βρίσκονταν σε ένα γραφείο. Όμως, ξεχνούν ότι βρίσκονται στο τιμόνι του οδηγού».Η πρόταση της Αρχής έγινε κατόπιν έρευνας και συγκέντρωσης σημαντικού αποδεικτικού υλικού, το οποίο βεβαίωνε ότι πολλά ατυχήματα γίνονται λόγω έλλειψης προσοχής των οδηγών που απασχολούνται με ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα. «Κατανοώ απόλυτα ότι ενδεχόμενη απαγόρευση θα γίνει δεκτή με δυσκολία από κάποιους κύκλους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι οδηγοί πλέον μιλούν ή στέλνουν μηνύματα ενώ οδηγούν. Όμως, δεν είμαστε εδώ για να είμαστε δημοφιλείς και αρεστοί.

Είναι ένα δύσκολο μέτρο, έχει φτάσει όμως η ώρα για να γίνει και αυτό. Χρειάζεται μια συνολική πολιτισμική αλλαγή για να διαμορφωθεί προς το καλύτερο η οδηγητική συμπεριφορά», τόνισε η Hersman, που συνέκρινε τους οδηγούς που μιλούν στο τηλέφωνο με εκείνους που πίνουν ή καπνίζουν.Αξιοσημείωτο είναι ότι η σύσταση της Αρχής δεν είναι δεσμευτική, πράγμα που σημαίνει ότι οι Πολιτείες δεν υποχρεούνται να συμμορφωθούν προς αυτήν. Εξάλλου, παρόμοια απαγόρευση προς το παρόν δεν ισχύει σε καμία Πολιτεία, και δύσκολα οι κυβερνήσεις τους θα δυσαρεστήσουν το εκλογικό σώμα απαγορεύοντας μια αγαπημένη συνήθεια. Παρ’ όλα αυτά, η σύσταση είναι σημαντική, διότι για πρώτη φορά ζητείται ολική απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων, ενώ προς το παρόν ισχύει σε κάποιες Πολιτείες μόνον μερική απαγόρευση, επιτρέπονται δηλαδή τα handsfree.