spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΗΠΑ: Όχι στην προσωπική επικοινωνία μαθητών-καθηγητών στο Facebook, ζητούν τα σχολεία

ΗΠΑ: Όχι στην προσωπική επικοινωνία μαθητών-καθηγητών στο Facebook, ζητούν τα σχολεία

spot_img
spot_img
spot_img

Η πρωτοβουλία λήφθηκε με στόχο την πρόληψη επιλήψιμων συμπεριφορών τόσο από πλευράς διδασκόντων, όσο και διδασκομένων. Τον τελευταίο καιρό, άλλωστε, είχε παρατηρηθεί κατάχρηση των κοινωνικών μέσων –Facebook και Twitter – από καθηγητές, που ανέβαζαν φωτογραφίες από μεθύσι ή έκαναν σεξουαλικής υφής σχόλια στο προφίλ τους. Επιπλέον, προσφάτως είχαν αποκαλυφθεί σκάνδαλα σεξουαλικής προσέγγισης καθηγητών με ανήλικους μαθητές, η οποία διευκολυνόταν από την ηλεκτρονική επικοινωνία τους μέσω του Facebook.Αντίθετοι στην αυστηροποίηση των όρων αλληλεπίδρασης με τους μαθητές μέσω κοινωνικών δικτύων είναι, από την άλλη, οι σύλλογοι καθηγητών. Ισχυρίζονται ότι έτσι θα αδρανοποιηθεί ένα εξαιρετικό εργαλείο, που μπορεί να προωθήσει το διδακτικό έργο.

Στο Μισούρι, η Πολιτειακή Ομοσπονδία Καθηγητών παρενέβη σε δίκη για τη συνταγματικότητα ενός νόμου που απαγόρευε απολύτως την ηλεκτρονική επικοινωνία μαθητών-καθηγητών, επικαλούμενη το δικαίωμα σε ελεύθερη έκφραση. Το δικαστήριο τελικά έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό, άλλα έδωσε την άδεια στα σχολεία να ενσωματώσουν στους εσωτερικούς τους κανονισμούς συστάσεις προς τους καθηγητές για ηλεκτρονική επικοινωνία με τους μαθητές υπό συγκεκριμένους όρους και σκοπούς.Οι Πολιτείες που άλλαξαν προσφάτως τους κανονισμούς για την επικοινωνία μαθητών και καθηγητών μέσω κοινωνικών δικτύων είναι αρκετές και ανάμεσά τους βρίσκονται οι: Καλιφόρνια, Φλόριδα , Ιλινόις, Μέριλαντ, Οχάιο, Μισούρι, Μίσιγκαν και Τέξας.

«Οι περισσότεροι καθηγητές επικοινωνούν με τους μαθητές τους με τον τρόπο που αρμόζει στη θέση τους και για το σκοπό που πρέπει. Όμως, ανησυχώ γιατί τα κοινωνικά δίκτυα διευκολύνουν την υπέρμετρη προσωπική επαφή και την οριακή οικειότητα με τους μαθητές. Είμαι αντίθετη με την γενική απαγόρευση χρήσης των κοινωνικών μέσων, απλώς πιστεύω ότι υπάρχει ένας μέσος δρόμος για να προστατεύονται τα παιδιά και παράλληλα να μην υποσκάπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία», σχολίασε η Charol Shakeshaft, Προέδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Πέρα από το ενδεχόμενο αποπλάνησης των ανηλίκων, οι διευθυντές των σχολείων ανησυχούν και για ενδεχόμενη έκθεση των καθηγητών λόγω της ανάρτησης πληροφοριών για την προσωπική τους ζωή. Στη Νέα Υόρκη, καταγράφηκαν 85 καταγγελίες για κατάχρηση του Facebook από καθηγητές το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2011, έναντι μόλις 8 το ίδιο διάστημα του 2010.
 

spot_img

Lawjobs