Η.Π.Α: Παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων με χρήση αεροπλάνων

0

Για την πραγματοποίηση αυτών των στόχων, η υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, US Marshals Service, κάνει χρήση ενός δικτύου μικρών κατασκοπευτικών αεροπλάνων από διάφορα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών που περιλαμβάνουν κεραίες εκπέμποντας με αυτόν τον τρόπο σήμα το οποίο μιμείται εκείνο των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, τα κινητά τηλέφωνα είναι προγραμματισμένα να συνδέονται με την πλησιέστερη και ισχυρότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Στη συνέχεια, μέσω του εν λόγω σήματος, η Υπηρεσία αποθηκεύει στοιχεία, όπως δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού, προκειμένου να μπορέσει να προσεγγίσει υπόπτους τέλεσης εγκλημάτων.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, εμμένοντας στη θέση ότι οι υπηρεσίες του είναι σύμφωνες με την αμερικανική νομοθεσία στα προγράμματα παρακολούθησης και κατασκοπείας, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν το πρόγραμμα αυτό έχει επιτρέψει τον εντοπισμό υπόπτων που συνδέονται με κάποια εγκληματική δράση.

Από την πλευρά του ο τεχνολογικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ένωσης Υπεράσπισης των Ελευθεριών (ACLU). κ. Κρίστοφερ Σογκόιαν, χαρακτήρισε το πρόγραμμα απαράδεκτο.

Σχόλια