ΗΠΑ: Παρελθόν η ανωνυμία

0

Ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Κερ δήλωσε ότι είναι πλέον καιρός οι Αμερικανοί πολίτες να αναθεωρήσουν την έννοια της ιδιωτικής ζωής.

«Η ιδιωτική ζωή δεν μπορεί πλέον να σχετίζεται με την ανωνυμία», είπε ο Ντόναλντ Κερ και πρόσθεσε, «ιδιωτική ζωή σημαίνει σήμερα ότι η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να προστατεύουν τις προσωπικές επικοινωνίες και τις οικονομικές πληροφορίες των πολιτών.»

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Κερ πραγματοποιήθηκαν ενώ το κογκρέσο εξετάζει εκ νέου τη νομοθεσία περί παρακολούθησης ξένων πληροφοριών (FISA). Οι Αμερικανοί βουλευτές τροποποίησαν τη νομοθεσία FISA του 1978 το περασμένο καλοκαίρι. Η νέα νομοθεσία καθιστά νόμιμη την παρακολούθηση διεθνών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων εντός αμερικανικού εδάφους και χωρίς να χρειάζεται εισαγγελική εντολή, εφόσον η υποκλοπή εξυπηρετεί σκοπούς διεθνούς αντικατασκοπείας.

Ο νόμος του 1978 θεωρούσε απαραίτητη τη δικαστική εντολή για να διασφαλιστεί η ιδιωτική ζωή των Αμερικανών πολιτών.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η νομοθεσία εμπόδιζε τη συγκέντρωση πληροφοριών, διότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας ένα σημαντικό μέρος των ξένων συνδιαλέξεων περνούν από αμερικανικά κανάλια.

«Η προστασία της ανωνυμίας είναι μια μάχη που δεν μπορεί να την κερδίσουμε»,επισημαίνει ο Κερ, «αυτό το ξέρουν καλά όσοι έχουν πληκτρολογήσει έστω και μία φορά το όνομα τους στο Google. Καθήκον μας είναι να εμπλακούμε σε μια παραγωγική συζήτηση με επίκεντρο την ιδιωτική ζωή. Πρέπει όλοι μας να αποτιμήσουμε τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε σε σχέση με την ανωνυμία. Χρειάζονται ασφαλιστικά μέτρα για να μην αδειάζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί ή οτιδήποτε άλλο».

Ο Κερτ Όπσαλ, δικηγόρος και μέλος της οργάνωσης Electronic Frontier Foundation, η οποία υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, τα πνευματικά δικαιώματα και το σεβασμό στην ιδιωτική ζωή, επισημαίνει ότι η επιχειρηματολογία του Κερ αγνοεί τους νόμους για την ιδιωτική ζωή και την αμερικανική ιστορία.

Σχόλια