ΗΠΑ: Πιθανότητα παραβίασης νόμου από τη χρήση proxy servers

0

Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από πρόσφατη απόφαση [PDF] της αμερικανικής δικαιοσύνης, βάσει της οποίας κρίθηκε, ότι ήταν παράνομη η χρήση διακομιστή μεσολάβησης (proxy server), προκειμένου να παρακαμφθεί επιβεβλημένος περιορισμός πρόσβασης σε ιστοσελίδα.

Πρόκειται για μια υπόθεση αντιδικίας μεταξύ της ιστοσελίδας αγγελιών Craigslist και της 3Taps. Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά, η 3Taps δημιούργησε τον ιστότοπο craiggers.com, στον οποίο αναδημοσίευσε το σύνολο των αγγελιών που φιλοξενούνταν στη σελίδα της Craiglist. H ιστοσελίδα αγγελιών προχώρησε σε αποκλεισμό πρόσβασης της 3Taps στο διαδικτυακό της τόπο και απέστειλε εξώδικο, ζητώντας την παράλειψη κάθε σχετικής συμπεριφοράς στο μέλλον. Ωστόσο, η 3Taps επιστράτευσε τη χρήση proxy servers προκειμένου να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα της Craiglist, κάτι που οδήγησε την τελευταία να φέρει την υπόθεση ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων, ασκώντας σχετική αγωγή.

Υπενθυμίζεται, ότι οι διακομιστές μεσολάβησης (proxy servers), είναι υπολογιστές, οι οποίοι λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ανάμεσα στους διαδικτυακούς περιηγητές (browsers) και στο διαδίκτυο, βελτιώνοντας τις επιδόσεις περιήγησης και αποθηκεύοντας αντίγραφα των ιστοσελίδων, στις οποίες ζητείται πρόσβαση. Οι proxy servers χρησιμοποιούνται κυρίως από οργανισμούς και επιχειρήσεις, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για τους χρήστες που επιθυμούν να παρακάμψουν κάποιο γεωγραφικό αποκλεισμό και να επισκεφθούν σελίδες, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα τους, αφού μέσω ενός διακομιστή μεσολάβησης, επιτυγχάνεται μια οιονεί «μεταμφίεση» της πραγματικής διεύθυνσης IP του προσωπικού υπολογιστή.

Το αμερικανικό δικαστήριο, έκρινε, ότι στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται παραβίαση της νομοθεσίας περί καταστολής του hacking και του ηλεκτρονικού εγκλήματος (Computer Fraud and Abuse Act – CFAA), καθώς η 3Taps, δρούσε χωρίς εξουσιοδότηση, προβαίνοντας επανειλημμένως σε άντληση κα αναδημοσίευση πληροφοριών από την Craiglist, παρά τη ρητή αντίθεση της δικαιούχου ιστοσελίδας.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική απόφαση, καθώς, παρότι δε σημαίνει ότι είναι παράνομη κάθε χρήση Proxy Server (διακομιστή μεσολάβησης), ανοίγει ωστόσο το δρόμο για την επιβολή περαιτέρω περιορισμών και όρων, αναφορικά με τη «μεταμφίεση» διευθύνσεων IP, προκειμένου να αρθούν διαδικτυακοί αποκλεισμοί.
 

Σχόλια