ΗΠΑ: Πιό αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο

0

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission – FTC)υιοθέτησε τις τελικές τροποποιήσεις του νόμου για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο (Children’s Online Privacy Protection Rule – COPPA) ενισχύοντας την προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων και παρέχοντας αυξημένο ποσοστό ελέγχου στους γονείς, αναφορικά με τη συλλογή πληροφοριών που αφορούν ανηλίκους κάτω των 13 ετών.

Η ενέργεια της FTC στόχο έχει να προσαρμόσει τη σχετική νομοθεσία στα σύγχρονα δεδομένα και ειδικότερα, στη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων και στη χρήση των κινητών τηλεφώνων τελευταίας τεχνολογίας (smartphones). Ο επικεφαλής της FTC, Jon Leibowitz, με σχετική ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων στο διαδίκτυο και σκοπός είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μέσα στο τεχνολογικό τοπίο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αναθεώρηση του COPPA [Link] θα επιφέρει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της προστασίας της καινοτομίας και της διασφάλισης της ασφαλούς πλοήγησης των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, με τον αναθεωρημένο νόμο, μεταξύ άλλων, τροποποιείται ο κατάλογος των «προσωπικών πληροφοριών», για τη συλλογή των οποίων απαιτείται η γονική συγκατάθεση και πλέον περιλαμβάνονται πληροφορίες τοποθεσίας καθώς και φωτογραφίες και βίντεο που οι ανήλικοι δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, καταργείται η δυνατότητα των ιστοσελίδων και των εφαρμογών που απευθύνονται σε παιδιά να παρέχουν σε τρίτους προσωπικές πληροφορίες των ανηλίκων, χωρίς να έχουν λάβει γνώση οι γονείς.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2013.

Σχόλια