ΗΠΑ: Ποινικές διώξεις στη μεγαλύτερη υπόθεση «κυβερνοαπάτης»

0

Πέντε ποινικές διώξεις ασκήθηκαν στα πλαίσια της μεγαλύτερης υπόθεσης hacking, υποκλοπής και παραβίασης προσωπικών δεδομένων, στα χρονικά του ηλεκτρονικού εγκλήματος, σύμφωνα με τους Αμερικανούς Εισαγγελείς.

Πρόκειται για μια μεγάλης διάρκειας επιχείρηση οργανωμένων επιθέσεων hacking, η οποία –σύμφωνα με το κατηγορητήριο- διήρκεσε από το 2005 έως το 2012 και υπολογίζεται ότι απέφερε στους δράστες στοιχεία και αριθμούς 160 εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών και κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής, πραγματοποιήθηκαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Citibank και η PN Bank.

Οι Eισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον των τεσσάρων Ρώσων κι ενός Ουκρανού. Σύμφωνα με αυτές, οι κατηγορούμενοι μόλυναν τους υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό,
το οποίο τους επέτρεπε να αποκτούν τον έλεγχο του συστήματος και να «κλέβουν» τα δεδομένα που πληκτρολογούσαν οι χρήστες. Τους περισσότερους δε από τους αριθμούς και κωδικούς πιστωτικών καρτών που κατάφερναν να αποσπάσουν, τους μεταπωλούσαν, έναντι υψηλού χρηματικού αντιτίμου.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, κυρίως λόγω της διάρκειας και του υψηλού βαθμού οργάνωσης, στοιχεία που μαρτυρούν ιδιαίτερα καταρτισμένους και ικανούς εγκληματίες του κυβερνοχώρου.