ΗΠΑ: Προειδοποίηση για μειονεκτήματα των βιντεοσκοπημένων ανακρίσεων

0

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Νομικής, Jennifer Mnookin, η βιντεοσκόπηση των ανακρίσεων συνήθως συμβάλλει στη δικαιότερη κρίση δικαστών και ενόρκων αλλά έχει κι ένα βασικό μειονέκτημα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Jennifer Mnookin, οι μαγνητοσκοπημένες ανακρίσεις και ομολογίες μπορεί να είναι τόσο ζωντανές και πειστικές, που οι ένορκοι να παραβλέπουν τυχόν προβλήματα.
Σε άρθρο της στην εφημερίδα New York Times, η Mnookin προειδοποιεί ότι η βιντεοσκόπηση θα μπορούσε να γίνει “ακουσίως ένα εργαλείο για άδικες και εσφαλμένες κρίσεις.”

“Όπως γνωρίζουν καλά οι διαφημιστές και οι σκηνοθέτες του Hollywood,” αναφέρει η Mnookin, “οι γωνίες της κάμερας, τα close-ups, οι φακοί, τα πλάνα και δεκάδες άλλες τεχνικές διαμορφώνουν την αντίληψή μας για το τι βλέπουμε, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε”
Η καθηγήτρια επιχειρηματολογεί με βάση μια σειρά πειραμάτων με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας, G. Daniel Lassiter, του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος καθηγητής έδειξε σε ενόρκους μαγνητοσκοπημένες ανακρίσεις με σκοπό να τους “μπερδέψει”. Κάποιοι έβλεπαν μόνο τον ύποπτο στο βίντεο, ενώ άλλοι έβλεπαν και τον ανακριτή και τον ύποπτο. Το συμπέρασμα του πειράματος ήταν πως οι ένορκοι που έβλεπαν μόνο τον ύποπτο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να κρίνουν την ανάκριση ως καταναγκαστική, ακόμη και όταν ο ανακριτής εξέφραζε μια ρητή απειλή.
Ακόμα και οι δικαστές και η αστυνομία έδειξαν προκατάληψη ανάλογα με την οπτική που τους προσέφερε η κάμερα στα πειράματα, τονίζει η Mnookin.

Τέλος, η καθηγήτρια καταλήγει ότι οι μαγνητοσκοπημένες ανακρίσεις δεν αποτελούν μια κακή ιδέα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η βιντεοσκόπηση δεν αποτελεί εγγύηση ότι οι ένορκοι θα είναι σε θέση να εντοπίσουν ψευδείς ομολογίες.

Οι Ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, σήμερα καταγράφουν πολύ περισσότερο τις ανακρίσεις, ως αποτέλεσμα της αλλαγής πολιτικής που ανακοινώθηκε το Μάιο.