ΗΠΑ: Προώθηση της ελεύθερης ροής πληροφοριών στο Ιράν

0

Χαλάρωση μιας σειράς κυρώσεων που αφορούν την πρόσβαση των Ιρανών σε προϊόντα και υπηρεσίες διαδικτύου και κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι αμερικάνικές αρχές προτίθενται να χαλαρώσουν μια σειρά οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, προκειμένου να επιτρέπεται σε Ιρανούς πολίτες η πώληση εξοπλισμού (κινητά τηλέφωνα κλπ.) και λογισμικού πρόσβασης στο διαδίκτυο και στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών : «επιτρέπεται στο εξής στο Ιράν η εξαγωγή ορισμένων υπηρεσιών, εξοπλισμού και λογισμικού σχετικών με τις προσωπικές επικοινωνίες προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη ροή των πληροφοριών στη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν έχουν πλέον διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, επικρίνουν τακτικά την Τεχεράνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης και κατηγορούν τις αρχές ότι περιορίζουν την πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό και στην ελεύθερη πληροφόρηση και ενημέρωση.

Σχόλια