ΗΠΑ: Πρώτο βήμα για την αλλαγή του νόμου κατά της κλιματικής αλλαγής

0

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε εκτενές σχέδιο νόμου για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει μείωση κατά 17% των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 219 ψήφων έναντι 212, με μία και μόνη ψήφο επιπλέον των 218 που χρειάζονταν για την έγκρισή του.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει και από την έγκριση της Γερουσίας.

Το κείμενο, που αποτελείται από περισσότερες από 1.200 σελίδες, αποσκοπεί στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργώντας την ίδια στιγμή «πράσινες» θέσεις εργασίας και μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες πηγές ενέργειας.

Γι΄ αυτό, προβλέπει κυρίως τη δημιουργία μίας αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών, της λεγόμενης «cap and trade». Με το σύστημα αυτό, τα δικαιώματα είτε θα πωλούνται είτε θα αποδίδονται δωρεάν για τις πιο ευαίσθητες βιομηχανίες.

Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν τη βιομηχανία καθαρής ενέργειας.«Αυτό το κείμενο είναι ένα εκτενές σχέδιο νόμου για την απασχόληση», δήλωσε ο Χένρι Ουάξμαν, ένας από τους συντάκτες του κειμένου, ενώπιον της Βουλής πριν από την ψηφοφορία.

Σχόλια