ΗΠΑ: Ραγδαία αύξηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

0

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 500 στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων, σε αστυνομικές αρχές και κρατικούς φορείς, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο παρουσιάζει ραγδαία αύξηση, με τους τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες να παραδέχονται ότι έχουν εντοπίσει παραβίαση ασφαλείας κατά το περασμένο έτος.

Στη δωδέκατη ετήσια έρευνα για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, διαπιστώθηκε ότι οι χάκερ που είναι αποφασισμένοι να εισβάλλουν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να κλέψουν σημαντικές πληροφορίες και να παρέμβουν στις επιχειρήσεις, χρησιμοποιούν πιο προηγμένα τεχνολογικά συστήματα και τεχνικές από εκείνους που προσπαθούν να τους σταματήσουν.

Η έρευνα συγχρηματοδοτήθηκε από την εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων PwC με έδρα την Καλιφόρνια, τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, το CERT Division του Carnegie Mellon University’s Software Engineering Institute και το περιοδικό CSO.

Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είχαν εντοπίσει παραβίαση της ασφάλειας κατά το παρελθόν έτος και σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος αριθμός των εισβολών ασφαλείας ήταν 135 ανά οργανισμό.

“Παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες ασφάλειας του διαδικτύου, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους να τις παρακάμψουν, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες από τις οποίες μπορούν να αποκομίσουν κέρδος” δήλωσε ο Ed Lowery, ο οποίος ηγείται του Εγκληματολογικού Τμήματος Ερευνών των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Οι πέντε κορυφαίες μέθοδοι κυβερνοεπίθεσης που αναφέρονται στην έρευνα είναι: malware, phishing, διακοπή δικτύου, spyware και επιθέσεις DDoS.

Επιπλέον, το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν άνθρωποι μέσα από το χώρο εργασίας, είτε πρώην υπάλληλοι και πάντως άτομα σχετικά με την εκάστοτε επιχείρηση.