ΗΠΑ: Ρατσιστική φωτογραφία κατά της Μισέλ Ομπάμα προκαλεί πονοκέφαλο στη Google

0

Ρατσιστικού χαρακτήρα φωτογραφία, η οποία απεικόνιζε τη Μισέλ Ομπάμα με τη μορφή πιθήκου και εμφανιζόταν μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων στην αναζήτηση εικόνων της Google, προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ και ισχυρό πονοκέφαλο στη διαδικτυακή εταιρία.
Η Google, μόλις διαδόθηκε το θέμα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά συγγνώμη για την προσβλητική φωτογραφία. Ωστόσο, διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να την αποσύρει, συμπληρώνοντας: «Ορισμένες φορές τα αποτελέσματα της αναζήτησης είναι προσβλητικά. Συμφωνούμε. Ζητούμε συγγνώμη αν η χρήση του Google σάς προκάλεσε αναστάτωση». Παράλληλα, η εταιρία πρόσθεσε την ένδειξη «προσβλητικό αποτέλεσμα αναζήτησης» πάνω από την εικόνα. Αν οι χρήστες κλικάρουν στην ένδειξη αυτή, παρουσιάζεται ένα κείμενο που εξηγεί ότι ακόμα και οι πλέον «ακίνδυνες» αναζητήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποτελέσματα με «ενοχλητικό περιεχόμενο».
Νομικοί και ειδικοί στις νέες τεχνολογίες ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους σχετικά με το κατά πόσο ήταν σωστός ο χειρισμός του ζητήματος από πλευράς Google. Οι περισσότεροι φαίνεται να συμφωνούν πως αν αφαιρεθεί μία φωτογραφία σήμερα από τα αποτελέσματα της αναζήτησης, αύριο οποιοσδήποτε θα μπορεί να επικαλεστεί αυτό το προηγούμενο για μια άλλη φωτογραφία, βίντεο, κείμενο κ.λπ. που θεωρεί ότι τον θίγει και να οδηγηθούμε σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες που το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης. Άλλωστε, όπως εξηγεί και η ίδια η Google, τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης προκύπτουν χωρίς ανθρώπινη επέμβαση βάσει σύνθετων αλγορίθμων και η σειρά εμφάνισής τους σχετίζεται με τις συνδέσεις (links) από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, τον αριθμό των επισκέψεων που δέχονται αυτές και πολλούς άλλους παράγοντες.
Ο Λευκός Οίκος, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιστάσεις, δεν σχολίασε την υπόθεση.

Σχόλια