ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν 1,2 δισ. ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης

0

Ομάδα ρώσων χάκερς προχώρησε στη μεγαλύτερη κλοπή προσωπικών δεδομένων που έχει καταγραφεί ποτέ, καταφέρνοντας να αποσπάσει περίπου 1,2 δισεκατομμύριο ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο, αμερικανικών και ξένων εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πληροφορίες ερευνητών της εταιρείας διαδικτυακής ασφαλείας Hold Secutity, αναφέρει ότι οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε 500 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mails).

“Οι χάκερς δεν έθεσαν ως στόχο μόνο αμερικανικές εταιρείες, αλλά όσες ιστοσελίδες μπορούσαν να βρουν, ο αριθμός των οποίων φτάνει τις 420.000. Από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Forbes 500, μέχρι και πολύ μικρές ιστοσελίδες”, δήλωσε ο Alex Holden, ιδρυτής της Hold Security, ενώ πρόσθεσε ότι οι χάκερ της συμμορίας βρίσκονται στη Ρωσία κάπου ανάμεσα στο Καζακστάν και τη Μογγολία, ώστε να μην μπορούν να γίνουν πολλά, ως προς την έρευνα και τον εντοπισμό τους. Συγκεκριμένα τόνισε: ‘’Αυτοί οι άνθρωποι είναι έξω από το νόμο’’.

Σύμφωνα με τον Holden, στα θύματα συμπεριλαμβάνονται βιομηχανίες αυτοκινήτων, πετρελαϊκές εταιρείες, ξενοδοχεία, εταιρείες συμβούλων, εταιρείες λογισμικού, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων.

Ο επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της Securonix, Sharon Vardi, επισήμανε ότι ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι σύγχρονοι hackers είναι “πολύ καλύτερα χρηματοδοτούμενοι από ότι νομίζουμε”, ότι υποστηρίζονται με εκατομμύρια δολάρια και έχουν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
 

Σχόλια