ΗΠΑ: Συνεργασία με τεχνολογικές εταιρείες για τον αποκλεισμό «πειρατικών» ιστοσελίδων από διαφημίσεις

0

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με μεγάλες τεχνολογικές και διαδικτυακές εταιρείες, προκειμένου να αποκλείσουν την πρόσβαση ιστοτόπων που διακινούν «πειρατικό» υλικό, στη διαφημιστική «πίτα».
Ειδικότερα, οι συμμετέχουσες εταιρείες –μεταξύ άλλων η Google, η Microsoft και η Yahoo!- συμφώνησαν να διακόψουν κάθε ενέργεια μίσθωσης διαφημιστικού χώρου στις επίμαχες ιστοσελίδες, έσοδο που αποτελεί μεγάλο μέρος των κερδών των συγκεκριμένων «πειρατικών», διαδικτυακών τόπων.
Επίσης, προβλέπεται ότι οι εταιρείες και οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση στα διαφημιστικά δίκτυα, ζητώντας την εξαίρεση τυχόν «ύποπτων» ιστοσελίδων από τις διαδικτυακές καταχωρίσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, οι διαχειριστές των εν λόγω ιστοσελίδων και ιστοτόπων διατηρούν το δικαίωμα υπεράσπισής τους, με την προσκόμιση στοιχείων, προς απόδειξη της νομιμότητας των δραστηριοτήτων τους. Σε περίπτωση που τα στοιχεία αυτά δεν αποδεικνύουν την «αθωότητά» τους, θα εναπόκειται στο διαφημιστικό δίκτυο να αποφασίσει, κατά πόσο θα προχωρήσει στον αποκλεισμό του εκάστοτε διαδικτυακού τόπου.
Η μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία χαιρέτισαν την ως άνω πρωτοβουλία, δεν παρέλειψαν ωστόσο να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τις πιθανότητες επιτυχίας της, δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος της «πειρατείας».