ΗΠΑ: Συνταγματική η χρήση GPS για τον εντοπισμό εγκληματιών

0

Αιτιολογώντας την απόφασή του, το δικαστήριο παραλλήλισε τη χρήση GPS για τον εντοπισμό εγκληματιών που λειτουργούν με προπληρωμένα κινητά (καρτοκινητά), με τη χρήση κυνηγετικών σκυλιών για τον εντοπισμό φυγάδων. Το ζήτημα της συνταγματικότητας τέθηκε στο πλαίσιο της ποινικής καταδίκης του Melvin Skinner, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία για διακίνηση ναρκωτικών κατόπιν του εντοπισμού του μέσω του καρτοκινητού του. Ο Skinner συμμετείχε σε μια αλυσίδα διακίνησης ναρκωτικών από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ.

Οι επιμέρους προμηθευτές χρησιμοποιούσαν προπληρωμένα κινητά τηλέφωνα, τα οποία πετούσαν και αγόραζαν καινούργια μετά το τέλος του χρόνου χρήσης. Η αστυνομία έλαβε εντολή δικαστηρίου για την παρακολούθηση συνομιλιών σε δύο συνδρομητικά κινητά του προσώπου που συντόνιζε την επιχείρηση και μέσω αυτών έμαθε για την ύπαρξη του Skinner ως προμηθευτή, τον οποίο στη συνέχεια εντόπισε και μέσω του καρτοκινητού του. Ο Skinner καταδικάστηκε σε δεκαεννεά χρόνια κάθειρξης για διάφορα αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά και ξέπλυμα χρήματος και άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης ισχυριζόμενος ότι ο εντοπισμός του μέσω GPS ερχόταν σε σύγκρουση με την απαγόρευση έρευνας χωρίς ένταλμα κατά την Τέταρτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Το Ομοσπονδιακό Εφετείο του Σινσινάτι δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του Skinner, με το σκεπτικό ότι ο Skinner δεν είχε εύλογη προσδοκία ιδιωτικότητας από την χρήση ενός προπληρωμένου τηλεφώνου. Η προσδοκία ιδιωτικότητας δεν μειωνόταν λόγω της χρήσης του τηλεφώνου για εγκληματικές δραστηριότητες ή λόγω της τυχόν παράνομης απόκτησής του, αλλά λόγω των εξωτερικών χαρακτηριστικών της συσκευής που την καθιστούν ανιχνεύσιμη από την αστυνομία. «Ο νόμος δεν μπορεί να είναι τέτοιος, ώστε ο εγκληματίας να βασίζεται στην μη ανιχνευσιμότητα των εργαλείων που χρησιμοποιεί. Ειδάλλως, δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε σκυλιά για τον εντοπισμό φυγάδων, αν ο φυγάς δεν ήξερε ότι τα σκυλιά είχαν την οσμή του. Όταν οι εγκληματίες χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογικές συσκευές για να προβαίνουν σε εγκληματικές δραστηριότητες και να μειώσουν τις πιθανότητες εντοπισμού, δεν μπορούν να διαμαρτύρονται σε περίπτωση που η αστυνομία εκμεταλλευτεί τα εγγενή χαρακτηριστικά αυτών των συσκευών για να τους πιάσει», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην απόφαση. Μειοψήφησε μία δικαστής, η οποία παραδέχθηκε ότι υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για την καταδίκη του Skinner, επεσήμανε όμως ότι κατά την δική της άποψη ο εντοπισμός του τηλεφώνου του ενέπιπτε στο πεδίο εφαρμογής της Τέταρτης Τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος και άρα απαιτούσε προηγούμενο δικαστικό ένταλμα.

Σχόλια