ΗΠΑ: Χρήσιμο εργαλείο το ένταλμα έρευνας στο Facebook

0

Δικαστικές αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες των ΗΠΑ στρέφονται όλο και περισσότερο στην έκδοση ενταλμάτων έρευνας λογαριασμών – σελίδων στο Facebook, αποκτώντας συχνά πρόσβαση σε λεπτομέρειες ή προσωπικές πληροφορίες των χρηστών χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους.

Ανάμεσα στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που εκδίδουν τέτοια εντάλματα περιλαμβάνονται το FBI, η DEA και το ICE, ενώ οι σχετικές έρευνες αφορούν σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες. από εμπρησμό μέχρι βιασμό και τρομοκρατία.

Μέσω των ενταλμάτων του Facebook συνήθως ζητείται το “Neoprint” και το “Photoprint” ενός χρήστη – όροι που το ίδιο το Facebook χρησιμοποιεί για να περιγράψει ένα αναλυτικό πακέτο πληροφοριών προφίλ και φωτογραφιών χρήστη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω πληροφορίες δεν είναι γνωστές – διαθέσιμες ούτε στους ίδιους τους χρήστες.

Οι προαναφερθέντες όροι εμφανίζονται σε εγχειρίδια των συγκεκριμένων υπηρεσιών των ΗΠΑ, στα οποία και περιγράφεται η σωστή διαδικασία έκδοσης εντάλματος έρευνας στο Facebook. Τα εγχειρίδια έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες Ιστοσελίδες ομάδων «δημόσιας υπεράσπισης» και φαίνεται να έχουν προετοιμαστεί από το ίδιο το Facebook, αν και η εταιρία αρνείται κάθε ανάμιξη.
 

Με πληροφορίες απο Reuters

Σχόλια