ΗΠΑ: Υπεγράφη “ιστορικός” νόμος κατά του καπνίσματος

0

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε «ιστορική» νομοθεσία κατά του καπνίσματος, η οποία εξουσιοδοτεί την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ελέγχει τα προϊόντα καπνού.

Ο νέος νόμος εστιάζεται στην προστασία των εφήβων από τις «επιθετικές εκστρατείες προώθησης» των καπνοβιομηχανιών, δεδομένου ότι το 90% των καπνιστών ξεκίνησαν να καπνίζουν πριν τα 18.

«Ήμουν κι εγώ ένας από αυτούς τους εφήβους, οπότε ξέρω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να διακόψεις αυτή τη συνήθεια όταν σε συντροφεύει τόσο καιρό», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τελετή υπογραφής.

Το ποσοστό των καπνιστών στις ΗΠΑ είναι περίπου 20%.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η FDA θα δημιουργήσει ένα Κέντρο για τα Προϊόντα Καπνού, το οποίο θα ελέγχει και θα ρυθμίζει την καπνοβιομηχανία με βάσει επιστημονικά κριτήρια.

Η νομοθεσία απαγορεύει τα προϊόντα καπνού με γεύση καραμέλας, φρούτων και μπαχαρικών (που σχεδιάζονται για την προσέλκυση ανηλίκων), καθώς και λέξεις όπως «ελαφρά» και «μέτρια» από τις διαφημίσεις και τις συσκευασίες τσιγάρων, οι οποίες θα φέρουν πλέον προειδοποιητικά μηνύματα.

Απαγορεύει επίσης τις διαφημίσεις τσιγάρων σε απόσταση 300 μέτρων από σχολεία και παιδικές χαρές και θέτει όρια στις διαφημίσεις που εμφανίζονται σε έντυπα με σημαντικό μερίδιο ανήλικου αναγνωστικού κοινού.

Επιπλέον, οι καπνοβιομηχανίες υποχρεούνται να καταθέτουν στην FDA λίστες με τα συστατικά των τσιγάρων, και η FDA θα μπορεί να ζητά τροποποιήσεις της σύστασης με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Δεν θα μπορεί πάντως να καταργήσει τελείως τη νικοτίνη, ούτε να απαγορεύσει ολόκληρες κατηγορίες προϊόντων.

Σχόλια