ΗΠΑ-παρακολουθήσεις: Πιέσεις για ασυλία στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών

0

Την παροχή ασυλίας απέναντι στις αγωγές που έχουν ασκηθεί εναντίον τους για παραβίαση του απορρήτου των ιδιωτικών τηλεπικοινωνιών φέρονται ότι ζητούν οι αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνίας. Οι εταιρίες οι οποίες έχουν την υποστήριξη του Λευκού Οίκου κατηγορούνται ότι επέτρεπαν στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την παρακολούθηση συνδιαλέξεων.
Η εκστρατεία με αποδέκτη το Κογκρέσο – με τη συμμετοχή ορισμένων εκ των σημαντικότερων οργανώσεων πιέσεων και νομικών εταιρειών – έχει πάρει νέες διαστάσεις καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο πρόκειται να πάρει απόφαση υπέρ της εκδίκασης των αγωγών.
Εάν αυτό συμβεί οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι θα αναγκαστούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ή να καταβάλουν υπέρογκα πρόστιμα επειδή παρέδιδαν προσωπικά δεδομένα των πελατών τους στην κυβέρνηση χωρίς την έκδοση σχετικού εντάλματος.
«Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ βρίσκεται σε κατάσταση πανικού», τόνισε νομικός σύμβουλος τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του εξαιτίας του ευαίσθητου χαρακτήρα της υπόθεσης.
Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος θα φροντίσει να προσφέρει αναδρομική ασυλία για όλες τις παλαιότερες ενέργειες των τηλεπικοινωνιακών ομίλων που σχετίζονται με το σύστημα παρακολούθησης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να σταματήσει όλες τις ανεξάρτητες δικαστικές ή πολιτειακές έρευνες επικαλούμενη την αναγκαιότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σχόλια