spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΗ Ευρ. Επιτροπή παρέχει πρόσβαση σε υπερυπολογιστές της ΕΕ για την ταχύτερη...

Η Ευρ. Επιτροπή παρέχει πρόσβαση σε υπερυπολογιστές της ΕΕ για την ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

spot_img

Την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή και η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (κοινή επιχείρηση EuroHPC) δεσμεύτηκαν να ανοίξουν και να διευρύνουν την πρόσβαση στους παγκόσμιας κλάσης πόρους υπερυπολογιστικής της ΕΕ προς όφελος των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ευρύτερης κοινότητας ΤΝ, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της ΕΕ για νεοφυείς επιχειρήσεις ΤΝ. Για τη στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης και κλιμάκωσης των μοντέλων ΤΝ, η πρόσβαση σε παγκόσμιας κλάσης υπερυπολογιστές που επιταχύνουν την εκπαίδευση και τη δοκιμή συστημάτων ΤΝ είναι καίριας σημασίας, καθώς μειώνει τον χρόνο εκπαίδευσης από μήνες ή έτη σε εβδομάδες.

Η σχετική δήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τέταρτης συνέλευσης της συμμαχίας για την ΤΝ στη Μαδρίτη, ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023. Ευρωπαϊκοί φορείς της τεχνητής νοημοσύνης και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων θα συνεργαστούν στενά για την προώθηση πρωτοποριακών καινοτομιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού οικοσυστήματος ΤΝ της ΕΕ. Η συνεργασία αυτή θα επιταχύνει την ανάπτυξη της ΤΝ και θα αναδείξει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανταγωνιστική ηγέτιδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της υπερυπολογιστικής χάρη στις επενδύσεις που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια. Διαθέτουμε τρεις υπερυπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας στην ΕΕ, μια δύναμη που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Η πρόσβαση στις υποδομές υπερυπολογιστικής της Ευρώπης που ανακοινώνουμε σήμερα θα βοηθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να ηγηθούν της ανάπτυξης και της κλιμάκωσης της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο υπεύθυνο και σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές αξίες.»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει επί του παρόντος την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην υπερυπολογιστική. Τρεις από τους υπερυπολογιστές της ΕΕ συγκαταλέγονται στους ισχυρότερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως, χάρη στις προσπάθειες της κοινής επιχείρησης EuroHPC. Πρόκειται για τους LEONARDO, LUMI και MareNoth5. Με την επικείμενη επέκταση των ικανοτήτων της κοινής επιχείρησης EuroHPC σε επιδόσεις εξακλίμακας και άνω χάρη στη χρήση του υπερυπολογιστή εξακλίμακας JUPITER και αυτού της κοινοπραξίας JULES VERNE που θα λειτουργούν ακόμα πιο αποτελεσματικά με μοντέλα ΤΝ, οι ευρωπαϊκοί πόροι υπερυπολογιστικής θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη δημιουργία και την εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ γενικού σκοπού.

Επόμενα βήματα

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη που συμμετέχουν στην κοινή επιχείρηση EuroHPC θα επιταχύνουν τις προσπάθειες έρευνας, ανάπτυξης, επίδειξης και εφαρμογής που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή υποδομή υπερυπολογιστικής. Η εν λόγω δέσμευση έχει ως στόχο να συμβάλει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της Ένωσης να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο οικοσύστημα ΤΝ που θα είναι αξιόπιστο και υπεύθυνο. Με βάση τα παραπάνω, τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

  • Έναρξη του διαγωνισμού «Πρόκληση τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας»: Ο διαγωνισμός αυτός, που ξεκινάει σήμερα, είναι αποτέλεσμα μιας συνεργασίας που διευθύνεται από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο AI-BOOST, ενώ την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς υπερυπολογιστές διευκολύνει η κοινή επιχείρηση EuroHPC. Ενθαρρύνει την ευρεία συμμετοχή ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων με εμπειρία σε μοντέλα ΤΝ μεγάλης κλίμακας. Οι νικητές αναμένεται να διαθέσουν τα μοντέλα που θα αναπτύξουν υπό μορφή άδειας ανοικτού λογισμικού για μη εμπορική χρήση ή μέσω της δημοσίευσης των ευρημάτων τους. Από τον διαγωνισμό θα επιλεχθούν έως και τέσσερις πολλά υποσχόμενες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις ΤΝ, στις οποίες θα δοθεί πρόσβαση στις εγκαταστάσεις υπερυπολογιστικής της EuroHPC προς διευκόλυνση της ανάπτυξης μοντέλων ΤΝ μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη. Οι νικητές θα μοιραστούν επίσης βραβείο ύψους 1 εκατ. ευρώ.
  • Άνοιγμα του δυναμικού των ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών: Θα δοθεί πρόσβαση σε νεοφυείς επιχειρήσεις δεοντολογικής και υπεύθυνης ΤΝ, ώστε να εκπαιδεύσουν αποτελεσματικά τα μοντέλα τους με τη χρήση ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών.
  • Προηγμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες: Η κοινή επιχείρηση EuroHPC θα προωθήσει δραστηριότητες και υπηρεσίες που βασίζονται στην υπολογιστική υψηλών επιδόσεων για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ΤΝ στην Ευρώπη. Σκοπός αυτών των προσπαθειών είναι να αυξηθεί η προσβασιμότητα και να προωθηθεί η βέλτιστη και αποδοτική χρήση των τεχνολογιών υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων από τις κοινότητες ΤΝ προς όφελος της επιστημονικής και βιομηχανικής καινοτομίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το 2024, θα προτείνουμε αλλαγές στον κανονισμό σχετικά με την κοινή επιχείρηση EuroHPC, ώστε να διασφαλιστεί βιώσιμη και διαρκής πρόσβαση των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων ΤΝ στο δυναμικό των ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών.

Ιστορικό

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν ζήτησε να αξιοποιηθεί το προβάδισμα της Ευρώπης στον τομέα της υπερυπολογιστικής. Έτσι, ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία σχετικά με την παροχή πρόσβασης στους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων της Ευρώπης προς όφελος των νεοφυών επιχειρήσεων ΤΝ, ώστε αυτές να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους και, κατ’ επέκταση, να ενισχυθεί η καινοτομία στον τομέα της ΤΝ.

spot_img

Lawjobs