Ιάπωνας καταδικάζεται σε φυλάκιση για διανομή πειρατικής ταινίας στο διαδίκτυο

0

Δικαστήριο του Κυότο καταδίκασε τον 42χρονο Γιοσιχίρο Ινόε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, επειδή διένειμε μέσω του διαδικτύου και των υπηρεσιών ανταλλαγής αρχείων πειρατικό αντίγραφο της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας «Ένας Υπέροχος Άνθρωπος». Ο Ινόε είχε εντοπιστεί και συλληφθεί για το λόγο αυτό το Νοέμβριο του 2003.

Εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Ένωσης Κινηματογραφικών Εταιριών (MPAA) δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την Ιαπωνία, αλλά για όλο τον πλανήτη, καθώς στέλνει το μήνυμα στους χρήστες παγκοσμίως ότι η κυκλοφορία πειρατικών ταινιών στο διαδίκτυο είναι παράνομη κι ότι όσοι το κάνουν αυτό δεν μένουν ανώνυμοι, αλλά εντοπίζονται και συλλαμβάνονται. Η βιομηχανία του κινηματογράφου υπολογίζει ότι οι ζημίες από την πειρατεία στο Internet φτάνει τα 3 δις δολάρια ετησίως.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο ηθοποιός Carmine Caridi τιμωρήθηκε από αμερικανικό δικαστήριο με χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων, επειδή κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πειρατικά αντίγραφα ταινιών που του είχαν αποσταλεί προκειμένου να ψηφίσει για τα βραβεία Όσκαρ.

Σχόλια