Ιαπωνία: Προωθείται πιο αυστηρός νόμος για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο

0

Η Ιαπωνία προωθεί νέο νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με τον οποίο σκοπεύει να ποινικοποιήσει το παράνομο «κατέβασμα» αρχείων μουσικής και ταινιών από το διαδίκτυο, προβλέποντας για τους παραβάτες ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο 25.000 δολαρίων. Ο ισχύων νόμος τιμωρεί μόνο όσους «ανεβάζουν» αρχεία στο διαδίκτυο αλλά μετά από πρόταση της Ένωσης Μουσικών Εταιρειών της Ιαπωνίας, προβλέπεται η επέκταση των ρυθμίσεων καθώς οι συνέπειες από το παράνομο «κατέβασμα» είναι καταστροφικές για τη μουσική βιομηχανία της χώρας.

Από την άλλη, οι επικριτές του νέου νόμου ισχυρίζονται ότι αυξάνεται με αυτό τον τρόπο ο κίνδυνος να στοχοποιείται από τις αρχές κάθε χρήστης του διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο προκαλεί ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών παγκοσμίως αντιμετωπίζει τέτοιου είδους φαινόμενα και οι κυβερνήσεις στην προσπάθεια πάταξης του φαινομένου συχνά λαμβάνουν μέτρα και προωθούν ρυθμίσεις με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Παναμά όπου η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου άνω των 100.000 δολαρίων σε όποιον αποδειχθεί να έχει στην κατοχή του παρανόμως αποκτηθέν υλικό, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

Τέλος, δύο από τους ιδρυτές της ιστοσελίδας ελεύθερης ανταλλαγής αρχείων «The Pirate Bay» κατέθεσαν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζοντας ότι το σουηδικό δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεσή τους και εν τέλει τους καταδίκασε, αρνήθηκε να ακούσει τους ισχυρισμούς τους.