Ιδιωτικότητα των μαθητών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

0

 

Μαθητές, καθώς ετοιμάζεστε για την επιστροφή στο σχολείο, προσθέστε και την « επανεξέταση των δικαιωμάτων για την προστασία την ιδιωτικής σας ζωής» στη λίστα σας, ακριβώς δίπλα στην παραγγελία βιβλίων και στην αγορά προμηθειών.

Η ενθουσιώδης χρήση της νέας τεχνολογίας στο σχολείο μπορεί επίσης να σημαίνει και ενδεχόμενες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής σας. 

Η έκθεση προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών παρέχει συστάσεις για διάφορες ομάδες ενδιαφερόμενων. Σε αυτή την ανάρτηση, θα επικεντρωθούμε συγκεκριμένα στους μαθητές. Δεδομένου ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση επηρεάζει και τα προσωπικά δεδομένα τους, είναι ζωτικής σημασίας οι μαθητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε σχετική περίπτωση ή δραστηριότητα  η οποία ενσωματώνεται στο πρόγραμμα σπουδών τους. Παρακάτω διατυπώνουμε ορισμένες συστάσεις για μαθητές, στην κατεύθυνση της διαφύλαξης της ιδιωτικής τους ζωής:

1. Καθορίστε αν υπάρχουν ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων όπου μπορείτε να διαχειρίζεστε απευθείας από την συσκευή ή από κάποια εφαρμογή.

2. Προσπαθήσετε να εξακριβώσετε τις πρακτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων των παρόχων υπηρεσιών τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στις σχολικές δραστηριότητες.

3. Αποφύγετε την διάδοση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, όρους αναζήτησης και ιστορικό προγράμματος περιήγησης), εάν θα μεταδοθούν πίσω στον πάροχο.

4. Εάν ανησυχείτε για την χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας και την βρίσκετε ενοχλητική, μιλήστε με τους γονείς σας και εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους σας απασχολεί.

5. Ζητήστε να εξαιρεθείτε ή χρησιμοποιήστε μια εναλλακτική τεχνολογία όταν δεν αισθάνεστε άνετα με τις πολιτικές ορισμένων υπηρεσιών ή/και παρόχων.

6. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων με τους διευθυντές και τους καθηγητές του σχολείου σας.

Ενδεχομένως θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, η συνεργασία εκείνων των συμμαθητών οι οποίοι έχουν κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ζητώντας από τους υπεύθυνους διαχειριστές του σχολείου περαιτέρω καθοδήγηση.

Πηγή: https://www.eff.org/

Σχόλια