Ικανοποίηση Ρέντινγκ για το νέο ευρωπαϊκό χάρτη για την ελευθερία του Τύπου

0

Η επίτροπος αρμόδια για θέματα Τηλεπικοινωνιών, Βίβιαν Ρέντινγκ συναντήθηκε, χθες, με αρχισυντάκτη του γερμανικού περιοδικού Stern και εμπνευστή του ευρωπαϊκού χάρτη για την ελευθερία του Τύπου, Χανς Ούλριχ Γιόργκες.

Τον χάρτη υπέγραψαν, στις 25 Μαΐου, 48 ευρωπαίοι δημοσιογράφοι από 19 χώρες αποβλέποντας στην προστασία του Τύπου από κυβερνητικές παρεμβάσεις και στην εξασφάλιση της πρόσβασης των δημοσιογράφων σε πηγές πληροφόρησης.

Σε αυτόν διατυπώνονται οι κύριες αξίες που οφείλουν να σέβονται οι δημόσιες αρχές κατά τις επαφές τους με δημοσιογράφους.

Ο Γιόργκες παρουσίασε το κείμενο και το παρέδωσε στην επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία χαιρέτισε τη θέσπιση εκ μέρους των δημοσιογράφων του πρώτου αυτού ευρωπαϊκού χάρτη για την ελευθερία του Τύπου.

« Ο χάρτης για την ελευθερία του Τύπου – πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής δημοσιογραφικής κοινότητας – συνιστά σημαντική επιβεβαίωση των βασικών αξιών – συμπεριλαμβανομένης της πολυφωνίας των μέσων επικοινωνίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης – που στηρίζουν τις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης και που κατοχυρώνονται σε θεμελιώδη νομικά κείμενα. Αποτελεί επίσης υπενθύμιση ότι, για να υπάρχει πραγματική ελευθερία του Τύπου, πρέπει οι δημόσιες αρχές να αναλάβουν σημαντικό ρόλο: να είναι έτοιμες να προστατεύσουν την ελευθερία της έκφρασης και να προωθήσουν την ανάπτυξή της », δήλωσε η Ρέντινγκ.

Στα δέκα άρθρα του χάρτη περιγράφονται οι βασικές αρχές που πρέπει να τηρούν οι κυβερνήσεις κατά τις επαφές με τους δημοσιογράφους, όπως απαγόρευση της λογοκρισίας, ελεύθερη πρόσβαση σε εθνικές και ξένες πηγές και ελευθερία συγκέντρωσης και διάδοσης πληροφοριών. Ο χάρτης υπογραμμίζει επίσης την προστασία των δημοσιογράφων από υποκλοπή και παρακολούθησή τους και τάσσεται υπέρ ενός αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος διασφάλισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων (το πλήρες κείμενο του χάρτη επισυνάπτεται σε παράρτημα). Μέχρι στιγμής, ο χάρτης υπάρχει σε οκτώ γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, κροατικά, ρωσικά, πολωνικά και ρουμανικά) και είναι διαθέσιμος στο Διαδίκτυο, όπου οι ενδιαφερόμενοι δημοσιογράφοι μπορούν να τον υπογράψουν.

Ο ευρωπαϊκός χ άρτης για την ελευθερία του Τύπου και ο κατάλογο των υπογραφόντων διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.pressfreedom.eu

Σχόλια