Ικανοποίηση της ΕΕ για την κοινή πρόταση διαχείρισης του Galileo

0

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κοινή πρόταση κατασκευής και διαχείρισης του Galileo, του ευρωπαϊκού συστήματος προσδιορισμού στίγματος μέσω δορυφόρων, που υπέβαλαν οι κοινοπραξίες iNavSat και Eurely. Η κοινή πρόταση έγινε δεκτή από τον αρμόδιο οργανισμό της ΕΕ, την Επιτροπή Κοινής Ανάληψης Galileo και ο αρμόδιος για τις μεταφορές Επίτροπος Ζακ Μπαρό τόνισε ότι αυτή περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τις ανεξάρτητες προσφορές των δύο ομίλων.

30 δορυφόροι του Galileo θα έχουν τεθεί σε τροχιά έως το 2008 και θα προσφέρουν υπηρεσίες γεωγραφικού εντοπισμού. Το σύστημα θα είναι συμβατό με το GPS το οποίο ελέγχεται από τον αμερικανικό στρατό, αλλά θα προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Στους δύο ομίλους συμμετέχουν κυρίως γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές και ιταλικές εταιρείες, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Galileo έχουν εκδηλώσει η η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. Η ΕΕ εκτιμά ότι από το Galileo θα δημιουργηθούν επιπλέον 150.000 θέσεις εργασίας σε επίγειους σταθμούς σε όλο τον κόσμο.