Ιλινόις: Επιτρέπεται στο εξής η μαγνητοσκόπηση δικών σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας

0

Πριν την πρόσφατη απόφαση, η κάλυψη με ηλεκτρονικά μέσα για ειδησεογραφικούς λόγους επιτρεπόταν μόνο στις κατ’ έφεση δίκες και τις δίκες ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ιλινόις.

Σύμφωνα με την εντολή του δικαστηρίου, στο εξής θα επιτρέπεται η τηλεοπτική κάλυψη ή καταγραφή με άλλου είδους ηλεκτρονικά μέσα –ραδιόφωνο, φωτογραφικό εξοπλισμό, βίντεο κλπ. – μόνον για το σκοπό της συγκέντρωσης πληροφοριών ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος προς ενημέρωση του κοινού. Επιπλέον, η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει όχι μόνο στα δευτεροβάθμια και στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και στα δικαστήρια πρώτου βαθμού.

«Είναι ακόμη ένα βήμα για περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα στο δικαιοδοτικό σύστημα της πολιτείας του Ιλινόις. Φροντίζουμε πάντα να μην γίνεται αυτό σε βάρος της δίκαιης και αμερόληπτης δίκης. Από την άλλη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ρίξει μια πιο κοντινή ματιά στον κόσμο της δικαιοσύνης μέσα από φωτογραφίες και βίντεο», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ιλινόις, Thomas Kilbride.

Το «άνοιγμα» των δικών και η χρήση τηλεοπτικών καμερών στα δικαστήρια αποτελεί ένα θέμα επίκαιρο, όσο και αμφιλεγόμενο στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Μόλις το Δεκέμβρη, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας (US Senate Judicial Committee) είχε επαναφέρει στο προσκήνιο το ερώτημα αν μπορεί το Κογκρέσο να εξαναγκάσει το Ανώτατο Δικαστήριο να δεχθεί την τηλεοπτική κάλυψη των υποθέσεων που αυτό εκδικάζει. Το αίτημα καταγραφής των δικών ενώπιον του Supreme Court ακούγεται έντονα από πολλές πλευρές στις ΗΠΑ με αφορμή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, επικείμενη δίκη για το νόμο Ομπάμα περί ασφάλισης υγείας. Παράλληλα στην Ευρώπη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, είχε προαναγγείλει το Σεπτέμβρη ότι θα επιτρέψει την μαγνητοσκόπηση των δικών σε Αγγλία και Ουαλία, προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια στη δικαιοσύνη.

Σχετικό Έγγραφο

Σχόλια