Ινδία: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις «προσβλητικές» αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας προχώρησε, την περασμένη Τρίτη, στην ακύρωση νόμου ο οποίος επέτρεπε στις αστυνομικές αρχές τη σύλληψη ατόμων για σχόλια που αναρτούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες ιστοσελίδες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου για την Τεχνολογία Πληροφοριών, είναι αντισυνταγματικές.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από αιτήσεις οργανώσεων ατομικών δικαιωμάτων και ενός φοιτητή Νομικής, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το άρθρο 66α του επίμαχου νόμου παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

«Οι διατάξεις του άρθρου 66Α του νόμου είναι αντισυνταγματικές, οπότε το δικαστήριο προχωρεί στην ακύρωσή του», δήλωσε ο δικαστής Rohinton Fali Nariman, και προσέθεσε: «Το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση πλήττεται ευθέως από τις διατάξεις αυτές».

Σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι παραβάτες αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης ανώτατης διάρκειας τριών ετών, για την αποστολή email ή άλλου ηλεκτρονικού μηνύματος, το οποίο «προκαλεί ενόχληση ή αναστάτωση».

Τα τελευταία έτη, πολλοί χρήστες των μέχων κοινωνικής δικτύωσης είχαν συλληφθεί για τις δημοσιεύσεις τους στο Facebook ή το Twitter, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή, αλλά η κυβέρνηση υπερασπιζόταν το νόμο, ισχυριζόμενη ότι αποσκοπούσε στην αποτροπή ανάρτησης προσβλητικού περιεχομένου.

Σχόλια