Ινδία: Διαψεύδει τα σενάρια λογοκρισίας των κοινωνικών δικτύων ο Υπουργός Τηλεπικοινωνιών

0

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ινδός Υπουργός Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Kapil Sibal, ο οποίος δήλωσε δημοσίως ότι η χώρα του δεν σκοπεύσει να λογοκρίνει μελλοντικά κανένα κοινωνικό δίκτυο. Διέψευσε με αυτόν τον τρόπο τη φημολογία που είχε ξεσπάσει λόγω των πρόσφατων προειδοποιήσεων ινδικών δικαστηρίων προς τις εταιρείες Google, Facebook και Twitter για καλύτερο έλεγχο του περιεχομένου που αναρτούν στις ιστοσελίδες τους.

Ο Υπουργός διευκρίνισε παρ’ όλα αυτά, ότι τα κοινωνικά δίκτυα οφείλουν να συμμορφώνονται με την εθνική νομοθεσία. Παλαιότερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο οδηγιών προς τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μην αναρτάται βλάσφημο περιεχόμενο. «Θέλω να δηλώσω μια και καλή το εξής: καμιά κυβέρνηση στην Ινδία δεν θα λογοκρίνει ποτέ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποτέ δεν θέλησα να τα λογοκρίνω, ούτε εγώ, ούτε η κυβέρνηση. Αλλά όπως ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά δημοσιογραφικά πόρταλς, έτσι και τα κοινωνικά δίκτυα οφείλουν να σέβονται την εθνική νομοθεσία», δήλωσε ο Sibal.

Προς το παρόν εκκρεμεί αγωγή κατά 21 εταιρειών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε πολιτικό δικαστήριο του Νέου Δελχί, επειδή επέτρεψαν να αναρτηθεί στις ιστοσελίδες τους υλικό που κρίνεται επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη. Η Google έχει σχολιάσει σχετικά ότι το ζήτημα από κάποιο σημείο και ύστερα είναι κατά πόσον η Ινδία σέβεται τη συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας έκφρασης.

Σχόλια