Ινδία: Σύλληψη λόγω ανάρτησης στο Facebook – Έντονες φωνές για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας

0

Ειδικότερα, η διάταξη, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο είναι εκείνη του άρθρου 66Α του ινδικού νόμου (Information Technology Act), σύμφωνα με την οποία θεωρείται ποινικό αδίκημα κάθε διαδικτυακή δημοσίευση με προσβλητικό ή απειλητικό περιεχόμενο. Η υπόθεση ήλθε στο προσκήνιο μετά τη σύλληψη δύο γυναικών εξαιτίας ανάρτησής τους στο Facebook.

Πιο συγκεκριμένα, η 21χρονη Shaheen Dhada, με αφορμή το θάνατο ενός Ινδού πολιτικού, έγραψε στο λογαριασμό της: «Με όλο το σεβασμό, κάθε μέρα πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι αλλά η Γη εξακολουθεί να κινείται» ενώ η 20χρονη Renu Srinivasan έκανε «like» στο ανωτέρω σχόλιο. Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν και κατηγορούνται για παραβίαση της επίμαχης νομοθετικής διάταξης.

Νομικοί κύκλοι στην Ινδία επισημαίνουν ότι η διατύπωση του άρθρου είναι εξαιρετικά γενική με αποτέλεσμα να επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια και κρίση των αστυνομικών αρχών η ερμηνεία και η υπαγωγή του περιεχομένου των διαδικτυακών δημοσιεύσεων στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης. Τέλος, να σημειωθεί ότι η Ινδική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί από φορείς και οργανώσεις παγκοσμίως, για επιβολή υπερβολικού ελέγχου καθώς και για τη θέσπιση εξαιρετικά περιοριστικών όρων στην ελευθερία της έκφρασης στο στο διαδίκτυο.

Σχόλια