Ινδία : Συμμόρφωση Google και Facebook με εντολή δικαστηρίου

0

Μαζί με άλλες 21 ιστοσελίδες αντιμετωπίζουν αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια της χώρας, επειδή επέτρεψαν την ανάρτηση υλικού που προήγαγε την αντικαθεστωτική βία.

Η αγωγή κατά των ιστοσελίδων ασκήθηκε από τον Μουσουλμάνο Mufti Aizaz Arshad Kashmi, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι ιστοσελίδες επέτρεπαν αναρτήσεις προσβλητικές προς το θρησκευτικό αίσθημα. Στα τέλη του 2011 ο Ινδός Υπουργός Επικοινωνιών είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των εταιρειών, κοινοποιώντας τους κυβερνητικές οδηγίες μη ανάρτησης περιεχομένου που οι αρχές έβρισκαν προσβλητικό ή επιλήψιμο. Άλλωστε και το Ανώτερο Δικαστήριο του Δελχί είχε απευθύνει σύσταση στις εταιρείες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες, ειδάλλως θα απαγορευόταν η πρόσβαση σε αυτές, όπως είχε γίνει στην Κίνα.

Ανακοίνωση της Google ανέφερε τα εξής: «Είναι πάγια πολιτική της εταιρείας μας να συμμορφώνεται στο έπακρο με τις δικαστικές αποφάσεις». Παρότι συμμορφώθηκαν, οι Google και Facebook επεσήμαναν ακόμη μία φορά ότι είναι ανέφικτο να ελέγχουν εκ των προτέρων το υλικό που επιθυμούν να αναρτήσουν οι δισεκατομμύρια χρήστες των υπηρεσιών τους, εξηγώντας επιπλέον ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο και με τις εγγυήσεις ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Σχόλια