Ινδονησία: Μια ανάρτηση περί αθεϊσμού στο Facebook τον οδήγησε στη φυλακή

0

Αυτή είναι η περίπτωση του τριαντάχρονου Alex Aan από την Ινδονησία, ο οποίος αποφάσισε να διακηρύξει την πίστη του ότι δεν υπάρχει θεός, μέσω Facebook και βρέθηκε κατηγορούμενος γιαυτό. Ο Aan απειλείται πλέον με ενδεκαετή κάθειρξη, επειδή ανάρτησε στο προφίλ του τη φράση «Ο Θεός δεν υπάρχει», γεγονός που θεωρήθηκε βλασφημία.

Η υπόθεση του Aan έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το εθνικό δίκαιο της Ινδονησίας –της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, μόνον όμως εφόσον οι πολίτες πιστεύουν σε μία από τις έξι αναγνωρισμένες θρησκείες, δηλαδή στον Καθολικισμό, τον Βουδισμό, τον Προτεσταντισμό, τον Ινδουισμό, τον Ισλαμισμό και τον Κομφουκιανισμό. Το αδίκημα της προσβολής μιας εξ αυτών των έξι θρησκειών τιμωρείται με πέντε χρόνια φυλάκισης, ενώ όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να διαδώσουν την «βλάσφημη» προσέγγισή τους, απειλούνται με άλλα έξι χρόνια στη φυλακή.

Είναι η πρώτη φορά που πολίτης της χώρας βρίσκεται ενώπιον των δικαστηρίων με αφορμή την αθεϊα. Η «βλασφημία» στη συγκεκριμένη περίπτωση του Aan θεμελιώνεται στην αμφισβήτηση ενός βασικού πυλώνα της πολιτικής φιλοσοφίας της χώρας, ότι δηλαδή οι πολίτες πρέπει να πιστεύουν εξ ανάγκης σε ένα θεό. «Η αλήθεια τελικά είναι πολύ επικίνδυνη. Ανησυχώ πολύ για το μέλλον μου. Τώρα αρχίζω να σκέφτομαι πώς θα αντιμετωπίσω όλα αυτά», δήλωσε ο προφυλακισμένος Aan, που περιμένει την απόφαση του δικαστή.

Η υπόθεσή του έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ακτιβιστών και οργανώσεων υπέρ της ελευθερίας έκφρασης, ενώ την υπεράσπισή του έχει αναλάβει ομάδα πέντε δικηγόρων, χωρίς αμοιβή. «Το μόνο που έκανε ο Alex ήταν να ασκήσει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης. Θα κάνουμε τα πάντα για να τον ελευθερώσουμε, αλλά ρεαλιστικά ελπίζουμε απλώς σε όσο το δυνατόν μικρότερη ποινή φυλάκισης. Η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδονησία είναι δύσκολο έργο, διότι αντιμετωπίζουμε φανατικούς και ανθρώπους που λύουν τις διαφορές τους με άλλο τρόπο. Ακόμη κι εμείς που είμαστε δικηγόροι του, φοβόμαστε ότι θα έρθουν στα σπίτια μας το βράδυ να μας πετάξουν πέτρες», σχολίασε ο δικηγόρος του Aan, Taufik Fajrin. Πριν λίγες μέρες ο Aan μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή της πρωτεύουσας, αφού οι τρόφιμοι της πρώτης φυλακής του επιτέθηκαν οργανωμένα, μόλις πληροφορήθηκαν το «αδίκημα» για το οποίο κατηγορείται.