Ιός Trojan έχει προσβάλλει 600.000 υπολογιστές Mac παγκοσμίως

0

Πάνω από μισό εκατομμύριο υπολογιστές Mac έχουν προσβληθεί με κακόβουλο λογισμικό τύπου Trojan, όπως αποκάλυψε ρωσική εταιρεία κατασκευής συστημάτων αντιϊκής προστασίας. Το λογισμικό που εγκαταστάθηκε στους υπολογιστές, επιτρέπει την υποκλοπή των αποθηκευμένων αρχείων από τρίτους, ενώ οι περισσότεροι από τους υπολογιστές που μολύνθηκαν βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Η Apple έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση προειδοποιώντας τους χρήστες για τον ιό, ενώ διανέμει και σχετική εφαρμογή (patch) για την αποτελεσματική απομάκρυνση του κακόβουλου λογισμικού από τους υπολογιστές των χρηστών. Η εγκατάσταση του ιού στον υπολογιστή φαίνεται ότι γινόταν μέσω της εγκατάστασης μιας ψεύτικης ενημέρωσης για το Flash Player, ενώ πρόσφατες εκδοχές προσέβαλαν τον υπολογιστή του χρήστη μέσω εγκαταστάσεων της γλώσσας προγραμματισμού Java από ιστοσελίδες χωρίς πιστοποίηση ασφαλείας.

Όταν ο ιός μόλυνε τον υπολογιστή, έστελνε ένα μήνυμα στον κεντρικό υπολογιστή ταυτοποιώντας τον υπολογιστή του χρήστη που είχε προσβληθεί, με ένα ξεχωριστό ID/όνομα. Με αυτό τον τρόπο οι δράστες μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν τον ξένο υπολογιστή και να τον χρησιμοποιούν ως botnet για τη διασπορά του ιού. «Το μεγαλύτερο μέρος των μολυσμένων υπολογιστών ανήκουν σε χρήστες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος  της ρωσικής εταιρείας που αποκάλυψε το γεγονός.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το τελευταίο περιστατικό δείχνει πως τα συστήματα υπολογιστών της Apple, μολονότι αρκετά ασφαλή, δεν είναι άτρωτα. «Ο απλός κόσμος πιστεύει ότι οι υπολογιστές της Apple, σε αντίθεση με τους υπολογιστές με Windows, δεν μπορούν ποτέ να προσβληθούν από κακόβουλο λογισμικό. Όμως πρόκειται για μύθο», ανέφερε αναλυτής της εταιρείας Kasperksy.

 

Σχόλια