Ιράν: Απαγορεύει τη χρήση ξένων διευθύνσεων για την αποστολή mail!

0

Η πρωτοβουλία της ιρανικής κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων λογοκρισίας και ελέγχου των επικοινωνιών στο διαδίκτυο.
Η απαγόρευση απευθύνεται κατ’ αρχήν σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στο εξής οι παραπάνω δεσμεύονται να χρησιμοποιούν ιρανικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις, δηλαδή διευθύνσεις που θα τελειώνουν απαραιτήτως σε “iran.ir”, “post.ir”, “chmail.ir”. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι κυβερνητικές υπηρεσίες, για τις οποίες η κατάληξη θα είναι “gov.ir” ή “.ir”, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν διευθύνσεις που τελειώνουν σε “ac.ir” ή “.ir”.

Το Ιράν προσπαθεί συστηματικά τον τελευταίο χρόνο να ελέγξει με κάθε τρόπο την επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση είχε αποκλείσει και την πρόσβαση στο πρωτόκολλο https, που είναι η ασφαλής μορφή περιήγησης στο ίντερνετ. Επίσης, από το 2010 έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε αρκετούς ξένους ιστοτόπους, αλλά και σε ιρανικές ιστοσελίδες που προάγουν την ειδησεογραφία και την πολιτική κριτική στην κυβέρνηση ή κρίνονται «πορνογραφικές».