Ιράν: Χαλάρωση των περιορισμών σε Facebook και Twitter

0

Μετά από τέσσερα χρόνια εκτεταμένης λογοκρισίας του περιεχομένου στο διαδίκτυο και χειραγώγησης δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Ιράν προχώρησε σε χαλάρωση της στάσης του, απέναντι στο Facebook και στο Twitter, παρέχοντας ανοιχτή πρόσβαση στους σχετικούς διακομιστές (servers).

Μέχρι πρότινος, οι δημοφιλείς αυτές υπηρεσίες ήταν προσβάσιμες μόνο με τη χρήση εναλλακτικών τρόπων σύνδεσης στο Internet, συνήθως μέσω κάποιου server εκτός Ιράν. Πρόκειται για περιορισμό που είχε επιβληθεί στα κοινωνικά δίκτυα από την ιρανική κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του 2009, καθώς θεωρήθηκε, ότι αποτέλεσαν τα βασικά εργαλεία των πολιτικών ακτιβιστών, για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας.

Σημειώνεται ότι διάφοροι παράγοντες θεωρούν, ότι η ως άνω εξέλιξη οφείλεται περισσότερο σε τεχνολογικές δυσλειτουργίες και λιγότερο σε μια επίσημη αλλαγή πολιτικής, από τη μεριά της κυβέρνησης, Ωστόσο, οι αναλυτές κρίνουν ότι υπάρχει βάσιμος λόγος για αισιοδοξία, λόγω και της πρόσφατης ανάδειξης του μετριοπαθούς Hassan Rouhani στο αξίωμα του Προέδρου, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα ενεργός χρήστης του Twitter και των social media.
 

Σχόλια